Και η γη γυρίζει

Γράφει η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου*

Όλος ο πλανήτης σε κινητικότητα. Κινέζοι και κοροναϊός, Άραβες με Μητσοτάκη και επενδύσεις, Τούρκοι και προκλητικότητα, Ρώσοι, Αμερικανοί και Ισραήλ γύρω από την Ελλαδίτσα που ψάχνει συμμάχους για να αντιμετωπίσει μία Τουρκολιβυκή, άκυρη συμφωνία και ταυτόχρονα την Τουρκική προκλητικότητα

Συγχρόνως, φονικοί σεισμοί γίνονται στην Τουρκία και οικολογική καταστροφή συντελείται μετά από την πύρινη λαίλαπα στην Αυστραλία.  Αμερική και ο Τραμπ κατηγορούμενος και τελικά αθώος από τις κατηγορίες, γαλλικές φρεγάτες στο Αιγαίο.

Από εκεί που βλέπαμε Κινέζους και σκεφτόμασταν επενδύσεις, τουρισμό, κατανάλωση, γάμους στη Σαντορίνη, τώρα βλέπουμε Κινέζο και σκεφτόμαστε κοροναϊό. Κρατάμε την αναπνοή μας. Μας τρομάζουν οι μετακινήσεις από και προς Κίνα. Ένας ιός που έχει διπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας από την εποχική γρίπη και το εμβόλιο ακόμα δεν έχει κάνει την εμφάνισή του. Βλέπουμε σκηνές της αποκομμένης από τον κόσμο πόλης Γουχάν, που ούτε ο Σπίλμπεργκ θα μπορούσε να συλλάβει. Μία πόλη φάντασμα που το βράδυ οι κατοικοι ανάβουν τα φώτα, βγαίνουν στα μπαλκόνια και φωνάζουν ότι θα μείνουν ζωντανοί και τραγουδούν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με βασικό αντικείμενο των συζητήσεων το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους διαχειριστές κεφαλαίων του Αμπού Ντάμπι να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας. Η απόκριση ήταν θετική από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου εκφράστηκε η ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και την πρόθεση να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ο ισχυρότερος τουριστικός προορισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και το real estate. Στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Σεΐχη, διάδοχο του θρόνου, Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ειδικά στο ζήτημα της Λιβύης, όπου καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων και βούληση για ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ενώ οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το θέμα είναι πολυδιάστατο και σύνθετο. Όλα δείχνουν ότι δημιουργείται μια νέα ισχυρή τάση στο γεωπολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, στην οποία συμμετέχει ενεργά η χώρα μας. Μια υποθετική γραμμή στο χάρτη θα μπορούσε να ξεκινάει από τη Μεγάλη Βρετανία, να συνεχίζεται στη Γαλλία και Ιταλία κατόπιν στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. Ίσως λοιπόν στο εγγύς μέλλον να ζήσουμε την ανατροπή μιας δεδομένης κατάστασης που θέλει τη Γερμανία να έχει την πρωτοκαθεδρία.

Οι ειδήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού περί της πλήρους αθώωσης του προέδρουΤραμπ από την Γερουσία έφτασαν και όπως αναμενόταν στην ιστορική δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του, τον απάλλαξαν και από τις δύο κατηγορίες, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου. Ο Τραμπ τώρα εμφανίζεται πιο ενισχυμένος από ποτέ. Και η γη συνεχίζει να γυρίζει.

* Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ – Σύμβουλος Επιχειρήσεων