Καιρός: Στον… φούρνο και σήμερα η χώρα – Θερμοκρασίες άνω των 42°C, μέτρα για εργαζόμενους, κλειστά σχολεία

2593

«Καμίνι» θα είναι και σήμερα η χώρα, καθώς ο καιρός δεν θα παρουσιάσει αλλαγές, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει ξανά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές.

Το σημερινό κύμα καύσωνα κράτησε κλειστά πολλά σχολεία στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια, όπου η θερμοκρασία ήταν πολύ πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα για την εποχή.

Λόγω του καύσωνα, δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία θα μείνουν κλειστά, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχιστούν κανονικά.

Την ίδια ώρα, σε ισχύ θα είναι τα έκτακτα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και ευπαθείς ομάδες, ενώ στο Δημόσιο προβλέπεται τηλεργασία. Επί ποδός είναι και η Πυροσβεστική με τον στρατό, για την περιφρούρηση δασών.

Καιρός: Στους 43 βαθμούς ξανά το θερμόμετρο
Η θερμοκρασία έγραψε σήμερα 43άρια σε δύο περιοχές της χώρας, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σήμερα.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο Δελτίο Καιρού, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Στη Στερεά Ελλάδα ιδίως, αλλά και τη Θεσσαλία, αναμένονται θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, που κατά τόπους θα φτάσουν τους 42, ενώ στην Αττική δεν αποκλείεται η θερμοκρασία να ανέβει ως τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Λήψη μέτρων για εργαζόμενους
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο που εξέδωσε για το κύμα καύσωνα, απηύθυνε αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00-17:00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης, υπό συνθήκες καύσωνα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της διάταξης επιβάλλεται στην επιχείρηση από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την από 3 Ιουνίου του 2024 (αριθ. πρωτ. 34666) σχετική εγκύκλιο «πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη νέα εγκύκλιο, που δημοσιεύθηκε, προβλέπονται τα εξής:

Υποχρεωτική παύση εργασιών

α) Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται κυρίως στην Αττική, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και την Θεσσαλία, που, σύμφωνα με το από 10.06.2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00, τις ημέρες Τρίτη 11/6/2024, Τετάρτη 12/06/2024 και Πέμπτη 13/06/2024, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά, αναφερόμενες εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery) κ.λπ., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40 βαθμών Κελσίου.

β) Ειδικά, για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει για θερμοκρασία που να διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38 βαθμών.

γ) Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway), καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, εκτός των δικύκλων και λοιπών μέσων του προηγούμενου εδαφίου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2696/1999, υπό ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις, εφόσον διαθέτουν κλιματισμό.

δ) Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03/06/2024 εγκυκλίου «πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

ε) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας διάταξης επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Παροχή εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που, σύμφωνα με το από 10/06/2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας, εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά
Σήμερα θα μείνουν πολλά δημοτικά και νηπιαγωγεία κλειστά. Αυτό αποφάσισε ο δήμος Αθηναίων, ενώ στους δήμους Βριλησσίων, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αγίου Δημητρίου θα κλείσουν και οι παιδικοί σταθμοί.

Κλειστά θα είναι στην Πάτρα και τη Λάρισα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την Πέμπτη, όπως και σε Βόρεια Ελλάδα, Σπάρτη, Άργος Κόρινθο και Λουτράκι.

Κλειστά επίσης θα είναι τα ολοήμερα στους Δήμους Σερρών και Ηράκλειας, οι σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων.

Στον Δήμο Αλμυρού κλειστά λόγω καύσωνα θα μείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και στη Χαλκίδα και τον Δήμο Καρδίτσας και Μουζακίου.

Τα έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων
Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σταθμού του Μετρό Συντάγματος θα παραμείνει σε χρήση για τους πολίτες που θα θέλουν μια ανάσα δροσιάς, ενώ και η ΣΤΑ.ΣΥ διαθέτει την κλιματιζόμενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο του κεντρικού σταθμού, ενώ θα προσφέρονται σε όσους το επιθυμούν και μπουκάλια νερού. Η αίθουσα θα είναι ανοιχτή για τους πολίτες από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595 ή με τη «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων (210 3638049), καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ., για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας εξαιτίας του καύσωνα.

Για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, επτά Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων θα λειτουργούν ως κλιματιζόμενοι χώροι από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς
Σε εγρήγορση θα είναι και η Πυροσβεστική, καθώς, λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης της Πολιτικής Προστασίας, στο επίπεδο 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) είναι οι Νομοί Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αργολίδας, Φωκίδας, Κορινθίας, Λάρισας και Μαγνησίας.

Στο επίπεδο 3 (υψηλού κινδύνου) είναι η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η κεντρική και δυτική Πελοπόννησος, η Εύβοια, η δυτική Στερεά, η δυτική Θεσσαλία καθώς και η Μακεδονία, πλην της ανατολικής πλευράς.