Κακοκαιρία «Ελπίς»: Συνεχίζεται το μπαλάκι ευθυνών – «Πόλεμος» Στυλιανίδη – Αττικής Οδού με αλληλοδιαψεύσεις

Την ώρα που οι οδηγοί της Αττικής Οδού προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από τον πολύωρο εγκλωβισμό τους στο δρόμο σε πραγματικά άγριες συνθήκες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και με χιόνια να τους έχουν στην κυριολεξία καλύψει, το πινγκ πονγκ των ευθυνών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές» και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν επιδοθεί από χθες σε έναν «πόλεμο» ανακοινώσεων, προσπαθώντας να βγάλουν από πάνω τους την όποια ευθύνη.

Δεν εισακούστηκε το αίτημα μας για απαγόρευση των φορτηγών, λέει η Αττική Οδός

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση η εταιρεία Αττικές Διαδρομές, τέσσερις μέρες μετά τις εικόνες χάους κι ενώ οι σοβαρότατες καταγγελίες και αποκαλύψεις συνεχίζονται έδωσε τη δική της εκδοχή, λέγοντας πως για όλα φταίνε οι Αρχές.

Μάλιστα, αναφερόμενη στις κατηγορίες που της αποδίδονται αποποιείται κάθε ευθύνη για το «φιάσκο» και τονίζει ότι δεν εισακούστηκε το αίτημα να απαγορευτούν τα φορτηγά από την προηγούμενη ημέρα και ότι η απόφαση για απαγόρευση ήρθε πολύ αργά.

«Στη σύσκεψη της 21ης Ιανουαρίου, η ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. και λοιποί Παραχωρησιούχοι ζήτησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων και την επίσημη σύσταση από πλευράς της Πολιτείας για την όσο το δυνατόν ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων εντός του αστικού ιστού αλλά και την αποκλειστική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις μετακινήσεις. Η λήψη αποφάσεων για τα μέτρα και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, παραπέμφθηκε για τη συντονιστική σύσκεψη της 23ης Ιανουαρίου« αναφέρει η ανακοίνωση.

«Στη συντονιστική σύσκεψη της 23ης Ιανουαρίου η ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. δια των εκπροσώπων της επανέλαβε την ανάγκη για μείωση των κυκλοφορούντων οχημάτων από την προηγούμενη κιόλας μέρα, δεδομένου ότι η κακοκαιρία αναμενόταν, όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι φορείς, για τη Δευτέρα το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, ανέφερε την ανάγκη για κλείσιμο των σχολικών μονάδων, απαγόρευση των φορτηγών από την Κυριακή το βράδυ – όπως είχε γίνει και στην κακοκαιρία «Μήδεια» (13-17 Φεβρουαρίου του 2021) – και την επίσημη επικοινωνία από πλευράς Πολιτείας για την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων στην Αθήνα, όπως είχε ήδη πραγματοποιήσει η ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της στο Twitter» συμπληρώνει.

«Τονίζεται ότι η ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. όπως και κάθε λειτουργός ή παραχωρησιούχος [δεν νομιμοποιείται] δεν έχει την εξουσία, σύμφωνα με την εφαρμοστέα νομοθεσία, απόφασης ή εντολής για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο που λειτουργεί. Έχει το δικαίωμα να προτείνει ή να ζητήσει μέτρα περιορισμού ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο για λόγους ασφάλειας, όπως και έκανε στην προκειμένη περίπτωση, επισταμένα κατά τη διάρκεια και των δύο συντονιστικών συσκέψεων αλλά καμία αρμοδιότητα να προβεί αυτοβούλως και να επιβάλει περιορισμό ή διακοπή της κυκλοφορίας χωρίς προηγούμενη σχετική απόφαση από την αρμόδια Διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας» αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Να σημειωθεί εδώ ότι την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της εταιρίας «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε.», από την ίδρυσή της το 1999, Βασίλης Χαλκιάς. Μέχρι την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου, αναλαμβάνει ο Αριστοφάνης Παπαδημητρίου, διευθυντής Κυκλοφορίας της εταιρίας.

Λένε ψέματα… λέει το υπουργείο

Με μια μακροσκελή επίσης ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Χρήστος Στυλιανίδης απάντησε στην… Αττική Οδό, διαψεύδοντας την εταιρεία η οποία υποστήριξε ότι είχε ζητήσει να κλείσει ο δρόμος για τα φορτηγά και βαρέα οχήματα, αλλά το υπουργείο αρνήθηκε.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο δηλώνει ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο αίτημα από τις «Αττικές Διαδρομές Α.Ε» από το βράδυ της Κυριακής. Αντιθέτως «στη σύσκεψη της 23ης Ιανουαρίου αποφασίστηκε ότι σε ό,τι αφορά στα βαρέα οχήματα θα γινόταν αξιολόγηση της κατάστασης νωρίς το πρωί της Δευτέρας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, μετά την ανακοίνωση της Αττικής Οδού που επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για τη ταλαιπωρία των οδηγών.

Παράλληλα, από το υπουργείο σημειώνουν πως «οι Αττικές Διαδρομές, εγγυήθηκαν ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι», ενώ η εταιρεία φαίνεται να «διαβεβαίωσε ότι διαθέτει περισσότερα οχήματα εκχιονισμού από τη συμβατική της υποχρέωση. Συγκεκριμένα, 35 εκχιονιστικά οχήματα σε 70 χλμ (δηλαδή, ένα όχημα ανά δύο χλμ)».

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση αφήνει αιχμές για την αποδοχή της διαχειρίστριας εταιρείας να καταβάλλει αποζημίωση στους πληγέντες.«Η αποδοχή της απαίτησης για 2000 ευρώ αποζημίωση σε κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο, δεν σημαίνει ταυτόχρονα και αποδοχή της ευθύνης για την τραγική διαχείριση της Αττικής Οδού;» τονίζεται χαρακτηριστικά.