Καλάθι νοικοκυράς για συγκράτηση τιμών: Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει, πού θα αναρτάται

Με ένα νέο εργαλείο το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» θα επιχειρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης να βάλει ένα ανάχωμα στις αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά μετά τη συμφωνία που υπήρξε την Τετάρτη (5/10) ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τους εκπροσώπους του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης το υπουργείο Ανάπτυξης θα ορίσει τις 50 κατηγορίες προϊόντων που πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το καλάθι «όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σε άλες χώρες για στατιστικούς λόγους».

Στη συνέχεια εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης θα δοθεί η οδηγία για τις 50 κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες γάλατυρίκρέας απορρυπαντικά κ.ο.κ. «και μετά κάθε αλυσίδα σούπεα μάρκετ θα μπορεί να βάλει τα προϊόντα που θα διαλέγει και στις τιμές που θα θέλει».

Η λίστα με το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης «θα ανεβαίνει στον e-katanalotis» με τον υπουργό Ανάπτυξης να προσθέτει ότι «θα δοθεί μάχη μέσω αυτής της λίστας να μην ανεβαίνουν, να ανεβαίνουν κατ’ ελάχιστον οι τιμές».

Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «μόνο το τελευταίο 6μηνο μετρήσαμε τους ελέγχους που εκανε η ΔΙΜΕΑ είναι 3.283, και έχουν επιβληθεί 280 πρόστιμα και πάνω από 300.000 ευρώ σε πρόστιμα που όλα έχουν εισπραχθεί, ένα ποσοστό 6% στην παραβατικότητα».