«Καλώ τους Έλληνες ΛΟΑΤΚΙ πολιτικούς να γίνουν ορατοί»

2165

Εβδομάδα Athens Pride. Μια εβδομάδα που εορτάζουμε τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ταυτότητα φύλου και τη συμπεριλιπτηκότητα. Μια εβδομάδα που πολεμάμε τις διακρίσεις.

Στην Ελλάδα αλλά και στη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που η ομοφυλοφιλία ήταν αδίκημα καθώς και η εποχή που τα τρανσέξουαλ άτομα και οι ιντερσεξ συνάνθρωποι και συμπολίτες μας ήταν αόρατοι. Εδώ και πολλά χρόνια είναι ορατοί, η ομοφυλοφιλία έχει νομιμοποιηθεί.

Στην Ελλάδα πρόσφατα το 2016 και το 2018 αντιστοίχως νομοθετήθηκαν το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια αλλά και η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ομοφυλοφίλους και στις ομοφυλόφιλες να νομιμοποιήσουν τις σχέσεις τους ενώπιον του νόμου κερδίζοντας σε μεγάλο βαθμό ισονομία (ωστόσο όχι πλήρη) αλλά και στα τρανσέξουαλ άτομα να έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν δημόσια έγγραφα όπου θα αναγράφεται η ταυτότητα φύλου η οποία τους αντιπροσωπεύει και που τους εκφράζει.

Η πατρίδα μας έχει κάνει άλματα στη προστασία και τον σεβασμό των ΛΟΑΤΚΙ και ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρόλο που βρισκόταν επί έτη στη δύνη μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Παρόλα ταύτα η Ελλάδα έχει δρόμο μπροστά της προκειμένου να καταφέρει να εξαλείψει όλες τις διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ και τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου:
• Ενδεικτικά ενώ σε 16 ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζεται ο γάμος στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται.
• Παρόλο που σε 18 ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζεται η τεκνοθεσία από κοινού από ομόφυλα ζευγάρια Στην Ελλάδα όχι.
• Στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται η τεκνοθεσία του βιολογικού τέκνου από τον ομόφυλο σύντροφο σε αντίθεση με αυτό που επικρατεί σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.
• Στα κράτη όπου αναγνωρίζεται ο γάμος και η τεκνοθεσία συμπεριλαμβάνονται και ρωμαιοκαθολικά κράτη όπου η εκκλησία και ο πολιτισμικός συντηρητισμός είναι ισχυρά όπως η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ανδόρα, η Κροατία, η Σλοβενία.

Δυστυχώς οι ΛΟΑΤΚΙ συμπολίτες μας ακόμη και σήμερα βιώνουν διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και στη καθημερινότητα τους:
Απαγορεύεται να δώσουν αίμα αν έχουν συνευρεθεί σεξουαλικά (ακόμη και με αποκλειστικά έναν σύντροφο) από το 1978 και μετά. Ανεξαρτήτως αν κάνουν εξετάσεις για HIV υπατίτιδα κλπ. Σε αντίθεση με την Ελληνική νομοθεσία στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ καθώς και του Συμβουλίου της Ευρώπης η περίοδος απαγόρευσης αιμοδοσίας περιορίζεται από 6 μήνες έως 1 έτος.

Στην Υγεία και την Εκπαίδευση παρόλο που απαγορεύονται οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας – χαρακτηριστικών φύλου βάση νόμου, αυτός δεν εφαρμόζεται στην εκπαίδευση αλλά ούτε στην υγεία. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο που καταγγέλλει πως υπέστη τη διάκριση οφείλει να αποδείξει ότι την υπέστη σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο νομοθέτης.

Είναι σαφές πώς οι εν λόγω διακρίσεις έρχονται σε σύγκρουση με διεθνείς νομικές συμβάσεις που έχει υπογράψει εθελούσια η χώρα όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ένωσης στην οποία η Ελλάδα εθελούσια εισήλθε και εθελούσια παραμένει).
Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων Ανθρώπου είσαι ξεκάθαρη.

Άρθρο 14 – Απαγόρευση των διακρίσεων

«Η χρήσις των αναγνωριζομένων εν τη παρούση Συμβάσει δικαιωμάτων και ελευθεριών δέον να εξασφαλισθή ασχέτως διακρίσεως φύλου, φυλής, χρώματος, γλώσσης, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής προελεύσεως, συμμετοχής εις εθνικήν μειονότητα, περιουσίας, γεννήσεως ή άλλης καταστάσεως.»
Αντιστοίχως το του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ
Άρθρο 21 – Απαγόρευση των διακρίσεων

«Απαγορεύεται κάθε διάκριση ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.»
Αυτές οι νομικές θεμελιώδεις συμβάσεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημερινή εποχή. Αυτήν την στιγμή βιώνουμε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από ακραίες και λαϊκίστικές πολιτικές φωνές να αποδημήσουν το μετά πολεμικό Ευρωπαϊκό δημοκρατικό οικοδόμημα και το Ευρωπαϊκό ανθρωποκεντρικό κονσενσους. Και αυτές οι φωνές έχουν την οικονομική αλλά και στρατηγική υποστήριξη αλλότριων απολυταρχικών αλλά και ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Η προσπάθεια αυτή το βιώνουμε όλοι έχει ως αιχμή του δόρατος την identity & tribal πολιτική ρητορική, τη θρησκεία καθώς και τη φυλή σε πολλές περιπτώσεις.

Χρησιμοποιούν identity & tribal πολιτική ρητορική με επίκληση στις δήθεν πολιτισμικές αξίες του χριστιανισμού, της μη ανεκτικότητας προς το διαφορετικό και της κατά γράμμα ερμηνείας των χριστιανικών κειμένων σε μια προσπάθεια τους να δημιουργήσουν χάσματα στις κοινωνίες, διχασμό και να πισωγυρίσουν την ανθρωπότητα και να επαναφέρουν πολιτικές διακρίσεων όπως γίνεται λόγου χάρη στην Ουγγαρία και τη Πολωνία.
Θα ήθελα λοιπόν ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς να αναλογιστούμε τις πράξεις, τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις μας στο παρελθόν και να σκεφτούμε πως μπορούμε από εδώ και στο εξής να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα, να μην κρίνουμε τους άλλους βάσει της εμφάνισης, του σεξουαλικού προσανατολισμού, βάση της ταυτότητας φύλου, η βάση στερεοτύπων ώστε να εξασφαλίσουμε πως η κοινωνία μας, θα είναι συμπεριληπτική-θα είναι μια κοινωνία που θα σέβεται τη διαφορετικότητα και θα παρέχει ισονομία σε όλους τους πολίτες.

Θα ήθελα επίσης να καλέσω όλους τους ΛΟΑΤΚΙ Έλληνες πολιτικούς καθώς και όλα τα ΛΟΑΤΚΙ δημόσια πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιήσει ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ λόγω φόβου να δημοσιοποιήσουν την επιλογή τους. Θα σας υποστηρίξουμε, θα σας συμπαρασταθούμε και θα πολεμήσουμε μαζί σας πλάι πλάι και χέρι χέρι τις διακρίσεις και όσους προσπαθήσουν να σας στιγματίσουν! Ηγηθείτε! Ανοίχτε τον δρόμο. Γίνετε ορατοί! Η Ελληνική κοινωνία στη πλειοψηφία της είναι έτοιμη να σας αγκαλιάσει.

Τέμου Λέχτινεν
Δημοτικός Σύμβουλος Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη
Σύμβουλος Επιχειρήσεων