«Καλπάζουν» οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Παρά την κατάρρευση της ευρωπαϊκής αγοράς, λόγω της COVID 19, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημειώνουν άνοδο και για πρώτη φόρα γίνονται δημοφιλή στην Γηραιά Ήπειρο, αφήνοντας μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Οι πέντε μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη κατάφεραν συνδυασμένα να ξεπεράσουν την αγορά της Κίνας στα ηλεκτρικά μοντέλα για το πρώτο τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας την Κίνα σε πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αγορές της Γερμανίας,, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας είχαν συνολικές πωλήσεις 79.300 πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, ξεπερνώντας ελαφρά τις 77.256 που πωλήθηκαν το ίδιο διάστημα στην Κίνα.

Οι πωλήσεις σε αυτές τις χώρες διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ αντίστοιχα οι πωλήσεις στην Κίνα έπεσα κατά το μισό. Κάτι που σημαίνει ότι με την άρση των περιορισμών, η αγορά της Κίνας σε ότι αφορά τα ηλεκτρικά μοντέλα θα επανέλθει σταδιακά, ιδίως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα κίνητρα.

Πάντως αν στην Ευρώπη προστεθούν τα υβριδικά και όλα όσα χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, όλα αυτά μαζί είχαν για το πρώτο τρίμηνο το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις προαναφερθείσες χώρες. Σε όλη την Ευρώπη, το Renault Zoe είναι με διαφορά το πιο καλοπουλημένο μοντέλο, μπροστά από το Peugeot 208 EV και το VW eGolf, με το Mitsubishi Outlander PHEV να είναι το πιο δημοφιλές plug in υβριδικό.