Κανείς δεν πιστεύει την Κίνα

1569

Γράφει ο Δημήτρης Ε. Θωμάς.

Τώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει ότι ο ιός κόβιντ πιθανότατα να προήλθε από τα ζώα. Όλοι όμως γνωρίζουν ό ο ΠΟΥ δέχεται μεγάλη επιρροή από την πανίσχυρη Κίνα, και ότι η Κίνα δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για το ζήτημα της πανδημίας. Όλοι, εκτός ίσως από μεγάλη μερίδα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Πριν από την τελευταία έκθεση του ΠΟΥ, ο Φενγκ Ζιγιάνγκ, αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας, ισχυρίστηκε ότι μια νυχτερίδα μόλυνε έναν άνθρωπο, ή ότι ο ιός μεταφέρθηκε αρχικά από νυχτερίδες σε ζώα και από αυτά σε άλλα θηλαστικά, τα οποία αργότερα τον μετέδωσαν σε ανθρώπους, ή σε φορτία κατεψυγμένων προϊόντων σε πλοία που κατευθύνονταν από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ προς την Κίνα, και μόλυναν την επαρχία Γιουχάν με τον ιό. Πάντα φταίει η Δύση, σύμφωνα με την επίσημη θέση του Πεκίνου.

Η άλλη πιθανότητα βέβαια είναι αυτή που η Κίνα, οι σύμμαχοι της στον ΟΗΕ και στον ΠΟΥ, αλλά και τα περισσότερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αρνούνται να αποδεχθούν ή και ακόμη να συζητήσουν, ότι δηλαδή ο κορονοϊός ξέφυγε και εξαπλώθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών για Ιούς της Γιουχάν. Κάποιοι τη χαρακτηρίζουν θεωρία συνωμοσίας, όμως ο πρώην Διευθυντής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, είπε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ότι το σενάριο της διαρροής του ιού από εργαστήριο είναι αυτό που πιστεύει ο ίδιος.

Στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως και Γερουσιαστές, υποστηρίζουν το σενάριο της διαρροής από το κινέζικο βιολογικό εργαστήριο. Το CBS και οι New York Times έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τις δηλώσεις του Ρέντφιλντ στην αμερικανική τηλεόραση, με το επιχείρημα ότι εργάστηκε για την κυβέρνηση Τραμπ και ότι οι απόψεις του δεν είναι αξιόπιστες.

Η Κίνα δε, εκμεταλλεύεται τις δολοφονίες στην Ατλάντα και τις περιγραφές που έγιναν στα μέσα ενημέρωσης, ώστε να χαρακτηρίσει το σενάριο διαρροής του ιού από δικό της εργαστήριο, ρατσιστικό. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι,  η αναγνώριση του ρόλου της Κίνας στη διαρροή και εξάπλωση του ιού στον κόσμο, είναι προβληματική και χαρακτηρίζεται από μίσος. Όμως τηλεγραφήματα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που ήρθαν στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις για προβλήματα ασφαλείας στην επαρχία Γιουχάν της Κίνας, σχετιζόμενα με πληροφορίες για χαλαρά μέτρα ασφαλείας σε βιολογικά εργαστήρια, κάτι που βέβαια δεν είναι ρατσιστικό, όμως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και το Πεκίνο προσπαθούν να υποστηρίξουν ότι είναι.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ομάδα ερευνητών του ΠΟΥ εισήλθαν στην Κίνα για να αναζητήσουν τα αίτια της πανδημίας, ήταν όμως υπό την αυστηρή επιτήρηση των αρχών και των μυστικών υπηρεσιών, και δεν τους επετράπη να επισκεφθούν το επίμαχο βιολογικό ινστιτούτο, παρά μόνο να πάρουν συνεντεύξεις σε μέλη του προσωπικού του. Ο ΠΟΥ επέτρεψε στους Κινέζους να επιβάλλουν τους όρους της έρευνας, ποιος θα συμμετέχει σε αυτή αλλά και τα τελικά συμπεράσματα. Οι Κινέζοι από μόνοι τους απέκλεισαν το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στο εργαστήριο, κάτι που αν αποκρύπτεται από ξένα μέσα ενημέρωσης ή και κυβερνήσεις, εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα της Κίνας.

Η Κίνα είχε βέτο ως προς το ποιοι ειδικοί επιστήμονες θα εισέλθουν στο έδαφος της και στην επαρχία Γιουχάν, κάτι στο οποίο συμφώνησε ο ΠΟΥ, ο οποίος επίσης δεν εξέδωσε δική του έκθεση αλλά απλά μοιράστηκε τις πληροφορίες με τους Κινέζους. Πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν την έκθεση του ΠΟΥ ουσιαστικά ανύπαρκτη και καλούν τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τους πολίτες σε Ευρώπη και Αμερική να κρίνουν τα αποτελέσματα της με μεγάλο σκεπτικισμό.

Η επιστροφή των ΗΠΑ στον ΠΟΥ και η δυναμικότερη ανάμιξη της Ουάσινγκτων δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα από εκείνους που κατηγορούσαν τον Πρόεδρο Τραμπ για απομονωτισμό, την ώρα που τα συμπεράσματα του ΠΟΥ δείχνουν ότι δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός. Η στάση των μέσων ενημέρωσης που δεν υιοθετούν ούτε καν μεταδίδουν, τις πληροφορίες για διαρροή του ιού από κινέζικο εργαστήριο, είναι μυστηριώδης. Κάποιοι συνδέουν τη στάση τους με τα τεράστια ποσά που έχουν επενδύσει οι Κινέζοι στην αγορά των μέσων ενημέρωσης, και τα κατηγορούν ότι φοβούνται τη διαφάνεια και την αλήθεια. Ας ελπίσουμε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα θυμηθεί την προεκλογική του υπόσχεση για ανεξάρτητη έρευνα για το ζήτημα.