Κάνεις και εσύ αυτά τα 10 λάθη με το αντηλιακό!

Ο ήλιος είναι τόσο επιβλαβής για το δέρμα μας και κάθε χρόνο σύγχρονες έρευνες δείχνουν πως πολλοί από εμάς αγνοούμε τον σωστό τρόπο για να βάζουμε αντηλιακό. Αυτό εξηγείται και από τα περιστατικά εγκαυμάτων που συχνά συναντούμε. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ηλιοθεραπεία είναι πιο βλαβερή για την επιδερμίδα μας ακόμα και από το κάπνισμα.

Τα λάθη που κάνετε με το αντηλιακό

1. Το αντηλιακό πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος. Αν το έχετε σε μια τσάντα μπάνιου μέσα στο αυτοκίνητο μειώνεται η προστασία που σας παρέχει αλλά και ο χρόνος ζωής του.

2. Στο αντηλιακό δεν μετράει μόνο η ποιότητα, αλλά και η ποσότητα. Θυμηθείτε να απλώνετε μια γενναία ποσότητα αντηλιακού σε όλο σας το σώμα.

3. Αν βάζετε αντηλιακό στην αρχή της ημέρας και μετά ξεχνάτε να το ανανεώσετε, να θυμάστε ότι η αντηλιακή σας κρέμα μετά τις 2 ώρες το πολύ, έχει χάσει την δραστικότητά της. Ειδικά εάν μπαίνετε συχνά στη θάλασσα, το αντηλιακό ξεπλένεται σταδιακά. Καλό θα ήταν να το ανανεώνετε κάθε 1 ώρα.

4. Πολλοί πιστεύουν πως το αντηλιακό δεν έχει ημερομηνία λήξης, όμως, όπως όλα τα καλλυντικά, έτσι έχει κι αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα είναι πολύ σημαντικό να το ανανεώνετε τακτικά, αφού με τον καιρό χάνει τις προστατευτικές του ιδιότητες.

5. Το αντηλιακό δεν είναι μόνο για τις μέρες που έχει ήλιο. Το ότι έχει συννεφιά και δεν βλέπετε την ηλιακή ακτινοβολία, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να σας βλάψει. Για την ακρίβεια η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διαπεράσει μέχρι και γυαλί, πόσο μάλλον μερικά σύννεφα.

6. Δεν υπάρχει αδιάβροχο αντηλιακό, όμως μπορείτε να βρείτε ένα αντηλιακό «ανθεκτικό στο νερό» (water resistant). Το συγκεκριμένο μπορεί να σας παρέχει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία για 40 έως 80 λεπτά.

7. Οι γιατροί συμβουλεύουν να φοράμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 30, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 60 προσφέρει διπλάσια προστασία, αντίθετα η διαφορά είναι αμελητέα. Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 20 προστατεύει από τις UVB κατά 95%, αντηλιακό με SPF 30 προστατεύει κατά 97% και αντηλιακό με SPF 50 προστατεύει κατά 98%. Άρα δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ 100% προστατευμένοι από την ηλιακή ακτινοβολία.

8. Στα παιδιά δεν βάζουμε από το δικό μας αντηλιακό. Το παιδικό δέρμα διαθέτει πιο λεπτές στοιβάδες δέρματος, με υψηλότερη ποσόστωση περιεκτικότητας σε νερό από έχουν ότι οι ενήλικες και ο οργανισμός τους δεν παράγει γρήγορα μελανίνη με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο. Από τη στιγμή που ο ήλιος είναι δυνατός (11:00 μέχρι τις 16:00) τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο.

9. Υπάρχουν και μέρη που ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό, ο ήλιος όμως τα “βλέπει”. Τα πιο συνηθισμένα μέρη που αμελούμε είναι τα αφτιά, το κρανίο, τα βλέφαρα, οι μασχάλες, τα χείλη και τα πέλματα. Φροντίστε να μην τα ξεχάσετε την επόμενη φορά που θα πάτε στη θάλασσα.

10Επιλέγεις αντηλιακό σύμφωνα με την τιμή ή βάσει του τι πήρε κάποιος φίλος/φίλη σου. Κάποιες φορές ο οικονομικός παράγοντας ή οι γνώμες των γύρω μας μπορεί να αποβούν πολύ κακοί σύμβουλοι. Επίλεξε το σωστό αντηλιακό σύμφωνα με το χρώμα, τον τύπο του δέρματός σου, την ηλικία σου και τη συχνότητα έκθεσής σου στον ήλιο. Το αν ένα αντηλιακό είναι καλό δεν έχει να κάνει με την τιμή του, αλλά με τα συστατικά του, τη σύνθεσή του, το δέρμα σου και τις ανάγκες σου.