Καταδικάστηκε επειδή έκαψε το Κοράνι – Δύο μέτρα και σταθμά

204

Ένας άνδρας καταδικάστηκε στο Λονδίνο επειδή έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση για την ελευθερία του λόγου και την επαναφορά, εμμέσως, νόμων περί βλασφημίας στη Βρετανία.

Ο 50χρονος Χαμίτ Τζοσκούν, άθεος κουρδικής και αρμενικής καταγωγής από την Τουρκία, καταδικάστηκε για «θρησκευτικά επιβαρυμένη διατάραξη της δημόσιας τάξης». Η πράξη έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο έξω από το τουρκικό προξενείο στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την πράξη του, ο Τζοσκούν φώναξε φράσεις όπως «το Ισλάμ είναι θρησκεία της τρομοκρατίας» και «το Κοράνι καίγεται», ενώ λίγο αργότερα δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο άνδρα. Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη και παραδέχθηκε την ενοχή του για σωματική βλάβη.

Η απόφαση του δικαστηρίου και οι αντιδράσεις

Ο δικαστής Τζον ΜακΓκάρβα επέβαλε στον Τζοσκούν πρόστιμο £240 και επιπλέον επιβάρυνση £96, κρίνοντας ότι τα κίνητρα του κατηγορούμενου περιλάμβαναν και το μίσος κατά των μουσουλμάνων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ετυμηγορία του:

«Διαπιστώνω πως τρέφετε βαθύ μίσος για το Ισλάμ και τους πιστούς του, επηρεασμένος από τις εμπειρίες σας στην Τουρκία. Δεν μπορεί να διαχωριστεί η κριτική προς τη θρησκεία από το μίσος προς τους ανθρώπους που την ασπάζονται».

Ο Τζοσκούν υπερασπίστηκε τη διαμαρτυρία του ως άσκηση ελευθερίας της έκφρασης και χαρακτήρισε την απόφαση «επίθεση στην ελευθερία του λόγου», υποστηρίζοντας πως αν είχε κάψει την Αγία Γραφή έξω από το Αββαείο του Γουέστμινστερ, δεν θα είχε διωχθεί ποινικά.

Κατηγορίες για επαναφορά νόμων περί βλασφημίας

Η υπόθεση προκάλεσε αντιδράσεις από οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας του λόγου, όπως η Free Speech Union (FSU), που εκπροσώπησε τον Τζοσκούν και έχει ήδη ανακοινώσει πρόθεση να ασκήσει έφεση. Σε ανακοίνωσή της, η FSU τόνισε:

«Η ανεκτικότητα απέναντι στη θρησκεία δεν σημαίνει υποχρέωση σεβασμού στους κανόνες βλασφημίας. Αντίθετα, απαιτεί από τους πιστούς να αντέχουν την κριτική, όπως και οι ίδιοι περιμένουν σεβασμό για τις απόψεις τους».

Πολλοί επικριτές βλέπουν την απόφαση του δικαστηρίου ως έμμεση επαναφορά των νόμων περί βλασφημίας που είχαν καταργηθεί το 2008 με τον Νόμο για τη Δικαιοσύνη και τη Μετανάστευση. Κατά τους ίδιους, πρόκειται για επικίνδυνο προηγούμενο που περιορίζει την ελευθερία έκφρασης σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα

Η καύση του Κορανίου αποτελεί επίμαχο ζήτημα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στη Σουηδία, ανάλογες διαμαρτυρίες έχουν οδηγήσει σε επεισόδια και βίαιες αντιδράσεις. Το 2025, ο Ιρακινής καταγωγής Σαλουάν Μομίκα, γνωστός για τις δημόσιες καύσεις του Κορανίου, δολοφονήθηκε στο σπίτι του έξω από τη Στοκχόλμη — γεγονός που ανέδειξε τις συνέπειες της πόλωσης γύρω από ζητήματα θρησκευτικής κριτικής και ελευθερίας λόγου.

Η υπόθεση του Τζοσκούν επαναφέρει στο προσκήνιο το δίλημμα μεταξύ προστασίας θρησκευτικών ευαισθησιών και διασφάλισης θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η έκβασή της έθεσε ερωτήματα που, όπως φαίνεται, θα απασχολούν τη δημόσια σφαίρα και στο μέλλον.

Πηγή: NewsFire.GR