Κατανοήστε το… είναι ακραίοι

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάτι γίνεται από την πλευρά της ηγετικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ και πέφτουν όλοι από τα σύννεφα. Ξανά και ξανά και ξανά. Το πιο πρόσφατο γεγονός είναι το πρωτοσέλιδο της Αυγής. Πλήθος προσωπικοτήτων του πολιτικού κόσμου αλλά και απλοί πολίτες το καταδίκασαν. Πολλοί είπαν «μα δεν ντρέπονται να γράφουν κάτι τέτοιο;». Απαντώ: Όχι. Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι το πόσα τέτοια γεγονότα θα χρειαστούν για να καταλάβουμε πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα διαφορετικό είδος ατόμων/πολιτικών τα οποία έχουν μία εντελώς διαφορετική αντίληψη με την οποία δε μπορεί να υπάρξει κανενός είδους συνεννόηση μέσα στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας. 

Από το 2012 και την απότομη άνοδό τους, τα άκρα πάντα ανεβαίνουν σε περίοδο κρίσης, φώναζα πως είναι ακραίοι. Δεν ήταν απλά πολιτικοί που κινούνται αρχικά στα άκρα για να δημιουργήσουν έναν πυρήνα υποστηρικτών και ύστερα να κινηθούν προς το κέντρο για να κερδίσουν περισσότερους. Ήταν ιδεολογικά ακραίοι. Το κύμα συναισθήματος που δημιούργησε η κρίση και εξέθρεψαν με τη ρητορική τους έφερε τους ψηφοφόρους κοντά τους τον Ιανουάριο του 2015. Μετά τους τρελούς πρώτους εννιά μήνες πολλοί αναλυτές θεώρησαν πως είχε έρθει η ώρα για τη στροφή προς το κέντρο. Είχαν δίκιο, είχε έρθει η ώρα. Μόνο που έκαναν ένα λάθος. Δεν είχαν κατανοήσει (ή δεν ήθελαν να πιστέψουν) πως είχαν να κάνουν με πραγματικά ακραίους, που δε μπορούν να στρίψουν. Οι θέσεις τους δεν ήταν πολιτική τοποθέτηση την οποία μπορείς να στρογγυλέψεις, ήταν στάση ζωής. Και αποδείχθηκε πως είχα δίκιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε γύρισε ποτέ προς το κέντρο. Γιατί ο Τσίπρας και η ομάδα του πολύ απλά δε μπορούσαν να το κάνουν. 

Έτσι και τώρα. Πολλοί απορούν με το πρωτοσέλιδο της Αυγής. Είναι επειδή σκέφτονται με μυαλό «αστικού τύπου». Για να κατανοήσεις τις κινήσεις τους πρέπει να αφήσεις τη λογική της αστικής δημοκρατίας και να μπεις στον δικό τους κόσμο. Να δώσω ένα παράδειγμα: Περιμένετε από έναν φανατικό μουσουλμάνο από τη Λαχόρη του Πακιστάν να έρθει στην Ελλάδα και να αφομοιωθεί; Και μάλιστα γρήγορα; Μπορείτε εάν δεν καταλάβετε την κουλτούρα του να εξηγήσετε τις κινήσεις του; Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε πως περιμένετε να καταλάβετε τις κινήσεις της ηγετικής ομάδας του και πώς περιμένετε αυτή να λειτουργήσει όπως τα αστικά κόμματα; Είναι ενάντια στην πολιτική τους φύση. Γι αυτό και θα δείτε πως όποιοι τους κατάλαβαν γρήγορα είναι πρώην κομμουνιστές, γιατί ξέρουν πως λειτουργεί η σκέψη τους. 

Από τη στιγμή της παρουσίασης του νέου λογότυπου του ΣΥΡΙΖΑ το έχω πει, και το πρωτοσέλιδο της Αυγής ενισχύει το επιχείρημά μου: Ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να περιχαρακωθεί γύρω από τον βασικό πυρήνα του, ο οποίος μέσα στην κρίση αυξήθηκε. Ξέρει πως δεν πρόκειται να κυβερνήσει ξανά υπό ομαλές συνθήκες. Μέσα σε αυτόν τον πυρήνα δεν πρόκειται όμως να αμφισβητηθεί η αρχηγία του μετά την ήττα στις επόμενες εκλογές. Μέσα σε ένα πιο ανοιχτό κόμμα είναι τελειωμένος πολιτικά. Γι αυτό κρατάει τον βασικό πυρήνα και περιμένει την επόμενη κρίση, προσπαθώντας να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αυτήν. Γιατί τα άκρα μόνο σε κρίσεις ευδοκιμούν.