Κατασκοπεία στη Ρόδο: Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην ανακρίτρια ο μάγειρας

336
Ρόδος

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκε ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου, αφού πρώτα του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο πρώην μάγειρας που κατηγορείται για κατασκοπεία.

Ο 52χρονος έλαβε προθεσμία για το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου αν και θεωρείται απίθανο να απολογηθεί αύριο.

Η μεταγωγή του ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής και έφτασε στη Ρόδο χθες με την πρώτη πρωινή πτήση από την Αθήνα.

Ο μάγειρας ήταν συνεργάσιμος, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει ομολογήσει τις πράξεις του από την πρώτη στιγμή.

Ο 52χρονος με τον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού προξενείου διώκονται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει προκαλέσει στις αρχές το περιεχόμενο τόσο της ανακοίνωσης καταδίκης της συλλήψεως του γραμματέα από το Τουρκικό ΥΠΕΞ όσο και το αίτημα του Τούρκου Προξένου στη Ρόδο να του επιστραφούν ένα κινητό τηλέφωνο και ένας φορητός υπολογιστής, που κατασχέθηκαν μετά από την έρευνα στην οικία του 35χρονου.

Ο τελευταίος διαμαρτύρεται για την κατάσχεση αυτή διότι αποτελούν, όπως διατείνεται, πάγιο εξοπλισμό της προξενικής αποστολής και περαιτέρω για το ότι οι αρχές δεν ενημέρωσαν για την σύλληψή του, τον Τούρκο πρόξενο.

Oπως απεκάλυψε εξάλλου η «δημοκρατική», το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου 2020 ο Τούρκος πρόξενος στην Ρόδο αιτήθηκε με επιστολή του να του αποδοθούν δύο εκ των κατασχεθέντων πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την έρευνα στην οικία του 35χρονου, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν συσκευές που ανήκουν στο Γενικό Προξενείο Ρόδου.

Μάλιστα αναπτύσσεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από τον Πρόξενο, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας αλλά και τον κατηγορούμενο, ο ισχυρισμός ότι απαγορεύεται η παραβίαση (έλεγχος περιεχομένου) των προξενικών αρχείων σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις!

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι το Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την διαρροή φωτογραφιών και των στοιχείων της ταυτότητας του κατηγορούμενου για κατασκοπεία γραμματέως, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα καταθέτει ο ίδιος στις έγγραφες εξηγήσεις του περί «στοχοποίησής» του και ταυτόχρονα δημοσιοποιεί με την επιστολή διαμαρτυρίας του με τον πλέον επίσημο τρόπο πλήρες το ονοματεπώνυμό του.

Προειδοποιώντας ειδικότερα την ελληνική πλευρά ότι «Θα λάβουμε μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας», το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει «τη σύλληψη του Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, του γραμματέα του τουρκικού γενικού προξενείου στη Ρόδο, στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησαν οι ελληνικές αρχές για ισχυρισμούς κατασκοπείας σχετικά με τη λήψη φωτογραφιών σκαφών».

Και καταλήγει: «Έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα στις ελληνικές αρχές σχετικά με την έρευνα, η οποία πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από ορισμένους κύκλους που επιθυμούν να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα λάβουμε μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας».

Οπως έγραψε η «δημοκρατική», ο 35χρονος στις έγγραφες εξηγήσεις του, αφού αναφέρεται στην οικογενειακή του κατάσταση, στις σπουδές του και στην απασχόλησή του στο προξενείο, αρνείται τα όσα του αποδίδονται και μάλιστα «επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων του».

Ο γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στην κατάθεση που έδωσε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό για ένα έτος από τον 8ο μήνα του 2008 έως τον ίδιο μήνα του 2009 και περιγράφει ακολούθως πως απασχολείται από 8ετία ως γραμματέας στο προξενείο με καθήκοντα και διερμηνέα.

Τονίζει ακόμη ότι συνοδεύει τον πρόξενο σε όλες τις εκδηλώσεις και είναι ο σύνδεσμός του ουσιαστικά με τις αρχές και τους φορείς.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του με τον 52χρονο ναυτικό υποστηρίζει ότι οι σχέσεις τους, που αναπτύχθηκαν όχι από δική του πρωτοβουλία αλλά του συγκατηγορούμενού του, είχαν αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα λόγω της καταγωγής του.

Μιλούσαν, όπως διατείνεται, για οικογενειακά τους θέματα, για την μηχανοκίνηση και το φαγητό αλλά και για την… πανδημία του κορωνοϊού.

Αφήνει να εννοηθεί ότι η όλη υπόθεση είναι κατασκευασμένη από ένα άτομο που προέβη σε ανώνυμη καταγγελία και τον 52χρονο, λέγοντας μάλιστα ότι αυτοί που ισχυρίστηκαν και διέδωσαν ψευδή γεγονότα εις βάρος του «τους παραδίδει στην Ελληνική Δικαιοσύνη». Κάνει λόγο επίσης για παράβαση ελευθεριών και δικαιωμάτων του.

Οπως έγραψε η «δημοκρατική» και χθες, ο 35χρονος ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχαν απόρρητες πληροφορίες καθώς ό,τι φέρεται να διακινήθηκε είναι στοιχεία που προκύπτουν από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Ο 52χρονος έχει ομολογήσει μεταξύ άλλων ότι ο 35χρονος τον στρατολόγησε και ότι του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής «what’s up».

Ο ίδιος του απαντούσε είτε με τηλεφωνικές κλήσεις είτε μέσω της εφαρμογής ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές, ενώ το Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος.

Φέρεται ο 35χρονος να του απέστειλε μάλιστα με μήνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ενώ προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του και δεν απαντούσε στις κλήσεις του.

Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο 52χρονος, επεδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει κι άλλα πρόσωπα με παρεμφερή καθήκοντα σε πλοία της γραμμής. Μια από τις κινήσεις του που έχουν καταγραφεί είναι και αυτή της συνάντησής του με τον 35χρονο στο Ενυδρείο. Εκεί όπως και ο ίδιος αναφέρει, ο 35χρονος άρχισε να τον ρωτάει για τα πολεμικά πλοία που έβλεπε στο Καστελλόριζο, ενώ στην επόμενη συνάντησή τους, τον παρέλαβε στην Ρόδο από το καράβι και τον πήγε σε οικία συγγενούς του στην Ιαλυσό. Εκεί του ζήτησε για πρώτη φορά όταν βρίσκεται στο Καστελλόριζο να του δίνει τις θέσεις των πολεμικών πλοίων στο νησί και τους αριθμούς που έφεραν, λέγοντάς του μάλιστα ότι τις πληροφορίες αυτές θα τις μετέφερε μέσω της εφαρμογής what’s up. Υποστήριξε ότι έδωσε στον 35χρονο πληροφορίες μετά από δύο ταξίδια τον Οκτώβριο για τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, τον αριθμό αυτών και τα διακριτικά που έφεραν στην πλώρη αλλά και τον αριθμό των στρατιωτών σ’ αυτά.

Το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε έρευνα στην καμπίνα του στο πλοίο και βρέθηκε ένα ζευγάρι κιάλια.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του 35χρονου στην Ιαλυσό παρουσία δικαστικού λειτουργού. Στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8 κινητά τηλέφωνα, δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ένα usb, μια φωτογραφική μηχανή και 4 laptop.

Ολα τα πειστήρια έχουν αποσταλεί στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου και ελέγχονται, ενώ εχει ήδη κινηθεί η διαδικασία για την άρση του απορρήτου του ψηφιακού περιεχομένου των ψηφιακών πειστηρίων καθώς και άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας των κατασχεθέντων κινητών τηλεφώνων. Ελεγχοι πραγματοποιούνται επίσης με άρση του ψηφιακού περιεχομένου των ψηφιακών πειστηρίων σε cloud servers.

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και η Διωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα διενεργήσουν ταυτόχρονα έρευνες σε όλους τους λογαριασμούς των social media που χρησιμοποιούν αμφότεροι όσο και σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, όπως viber, what’s up κλπ.

Στο μεταξύ σε δεύτερο στάδιο περνούν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Τρία είναι τα σημεία-«κλειδιά» που ερευνώνται από τις ελληνικές Αρχές. Το πρώτο αφορά στην έρευνα για το κατά πόσο ο μάγειρας ελάμβανε χρήματα ή όχι. Σε περίπτωση που ελάμβανε χρήματα, τότε θα πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο η «διαδρομή» τους.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο στέκονται οι αρμόδιοι ερευνητές αφορά στο ρόλο του 35χρονου γραμματέα. Η ΕΥΠ ερευνά το κατά πόσο μπορεί να είχε στρατολογήσει και άλλα άτομα, πέραν του μάγειρα. Θα εξεταστεί ακόμα και η εκδοχή να είχαν στρατολογηθεί από δίκτυο τουρκικής επιρροής άτομα και σε άλλα νησιά που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία.

Το τρίτο σημείο-«κλειδί» είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις που λαμβάνουν χώρα στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα.