Κατρούγκαλος: Η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει περάσει σε νέο ποιοτικό στάδιο

385

Για «επιθετικότητα» της Τουρκίας καθώς «έχει περάσει σε νέο ποιοτικό στάδιο η τακτική της Άγκυρας» έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον ΘΕΜΑ 104,6 ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου απάντησε ότι «η Άγκυρα γνωρίζει το τεράστιο κόστος που θα έχει προοπτική θερμού επεισοδίου».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε επικριτικός ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναρωτώμενος «γιατί δεν είχαμε εξασφαλίσει έγκαιρα να έχει κόστος ο τσαμπουκάς της Τουρκίας; Να έχουν γίνει οι κόκκινες γραμμές μας ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές. Δεν έχει ξανασυμβεί 21 ημέρες τουρκικό ερευνητικό πλοίο να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ισχυρές αντιθέσεις για τις κυρώσεις λόγω ισχυρών συμφερόντων στο εσωτερικό της ΕΕ».

Ως προς το Oruc Reis ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «η χώρα έχει σταθερή πολιτική, αποτροπή χωρίς κλιμάκωση. Και δεν αφήνουμε αναπάντητη μια πρόκληση και φροντίζουμε να μην κλιμακώνουμε ώστε να μην δημιουργούνται οι συνθήκες θερμού επεισοδίου έστω από ατύχημα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ατόπημα (σ.σ. της κυβέρνησης) ότι δεν λέχθηκε όλη η αλήθεια στον λαό. Ο ισχυρισμός ότι επειδή υπήρχε θόρυβος δεν γίνονται έρευνες διαψεύστηκε πανηγυρικά μετά την ομολογία Διακόπουλου».

Ερωτηθείς για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «την καλοδεχθήκαμε την απόφαση και γιατί ήταν δική μας πολιτική που δεν πρόλαβαμε να ολοκληρώσουμε λόγω των εκλογών. Η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει γιατί στελέχη της το χαρακτήριζαν υπονομευτικό της εθνικής προσπάθειας γιατί ενισχύει την τουρκική θέση ότι το Αιγάιο είναι ειδική περίπτωση».

«Είναι πάγια θέση ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Η κριτική μας έγκειται στην πολιτική υποκρισία και στο γιατί η κυβέρνηση δεν εξηγεί τον λόγο της μεγάλης διαφοροποίησης» πρόσθεσε.

Μιλώντας τέλος για τη συμφωνία με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ είπε ότι «μπορεί να διεμβολήσει το τουρκολιβυικό μνημονιο, υπάρχουν όμως προβλήματα που δεν επισημάναμε μόνο εμείς. Οι συμβιβασμοί είναι αναπόφευκτοι. Εκεί όμως θα έπρεπε να εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί τους έκανε και πώς θα αποφύγει να αξιοποιηθούν από την Τουρκία στις επικείμενες διαπραγματεύσεις».