Κατρούγκαλος: Δεν ήταν καν νομότυπη η παρακολούθηση του κινητού του Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ

Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το ακανθώδες θέμα των υποκλοπών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τα τελευταία 24ωρα ζήτησε παραίτηση του Πρωθυπουργού.

Αμέσως μετά την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτηση του στο twitter, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Πρωθυπουργού. «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για “εθνική ασφάλεια” και “ασύμμετρες-υβριδικές απειλές”. Δεν είπε λέξη για Predator και τους λόγους παρακολούθησης Κουκάκη και Ανδρουλάκη. Δεν είναι απλά ψεύτης, είναι επικίνδυνος για την δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα και πριν την δήλωση Μητσοτάκη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος (τομεάρχης Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας), σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ σημείωσε πως  «δεν νοείται νόμιμη παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού ή έστω στελέχους, βουλευτή ενός κόμματος. Ούτε καν νομότυπη δεν ήταν αυτή η παρακολούθηση γιατί μπορεί να υπάρχει η αποδοχή από την αρμόδια εισαγγελέα του αιτήματος της ΕΥΠ, δεν γνωστοποιήθηκε όμως ποτέ, όπως προβλέπει ρητά ο νόμος που διέπει την ΑΔΑΕ, στην ίδια την ΑΔΑΕ».

Αναρωτήθηκε αν «υπάρχει πιθανότητα να παρακολουθείται πολιτικός και να μην ενημερώνει η ΕΥΠ τον κ. Δημητριάδη;», σημειώνοντας ότι «η μοναδική περίπτωση να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είναι μια στεγανοποίηση, αυτονόμηση της ΕΥΠ από τον κ. Μητσοτάκη». Όπως είπε  «εδώ όμως πρόκειται περί του ακριβώς αντιθέτου. Ο κ. Κοντολέων δεν είχε τα τυπικά προσόντα για να γίνει διοικητής της ΕΥΠ και η κυβέρνηση άλλαξε αναδρομικά τον νόμο ενώ τον είχε ήδη διορίσει, για να νομιμοποιήσει τον «διορισμό» του. Από αυτό προκύπτει όχι αυτονόμηση του κ. Κοντολέων από τον κ. Μητσοτάκη αλλά σαφέστατος ομφάλιος λώρος»

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εμφανίστηκε αλαζόνας και αμετανόητος, εκτός από ψεύτης. Ζήτησε ελαφρυντικά λόγω μειωμένου καταλογισμού, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται ούτε στους πιο εθνικά ευαίσθητους τομείς του επιτελικού του κράτους».  Σημειώνει επίσης: «…Δεν τόλμησε να προφέρει ούτε τη λέξη Predator, προσπαθώντας να αφήσει εκτός κάδρου διαπιστωμένες παρακολουθήσεις με το λογισμικό αυτό, που η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και την προμήθειά του από κρατικές υπηρεσίες.

• Αναφέρθηκε μόνο στην περίπτωση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς και γιατί η ΕΥΠ αποφάσισε μια τέτοιου είδους πρωτοφανή ενέργεια. Δεν είπε, επίσης, κουβέντα για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως του Θ. Κουκάκη.

• Δεν απάντησε στο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη και έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πόσους ακόμα πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς και γιατί έχει θέσει υπό παρακολούθηση η ΕΥΠ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του….»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ , Πάνος Σκουρλέτης (OPEN), σημείωσε πως «συγγνώμη και παραίτηση είναι αυτό που οφείλει ο πρωθυπουργός εξαιτίας του τεράστιου πολιτικού σκανδάλου και αντιδημοκρατικής εκτροπής των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, για το οποίο φέρει την κύρια ευθύνη». Ο δε Τομεάρχης Δικαιοσύνσης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος σημείωσε (Στο Κόκκινο) πως «οι υποκλοπές, πρέπει να ενεργοποιήσουν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες».