Κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

562

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, σε μία προσπάθεια ανάκαμψης μετά τις απώλειες της Δευτέρας, παρά τις πιέσεις που άσκησε η ανησυχία και ο φόβος γύρω από την ανακάλυψη της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,18%, στις 391,25 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων, με κέρδη 1,8%, με αυτές των Barclays και Lloyds να σημειώνουν κέρδη πάνω από 3%, καταλαμβάνοντας την κορυφή του κλάδου. Οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα κέρδισαν 2,5%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,30%, στις 13.418,11 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,57%, στις 6.453,16 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 προσέθεσε 1,36%, στις 5.466,86 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 ενισχύθηκε κατά 1,85% και ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 2,03%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές δέχτηκαν μεγάλη πίεση τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών για μια ταχέως εξάπλωση της μετάλλαξης του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ανάγκασε την βρετανική κυβέρνηση να επιβάλει lockdown στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Το νέο στέλεχος, το οποίο οι επιστήμονες σημειώνουν ότι είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη στη Βρετανία, έχει επίσης εντοπιστεί στην Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία και την Αυστραλία. Η ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού οδήγησε πολλές χώρες ανά τον κόσμο να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία, διαταράσσοντας τα ταξίδια και προκαλώντας ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις τροφίμων καθώς στενεύουν και τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το μέλλον των εμπορικών τους σχέσεων μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος της χρονιάς.

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν σε αδιέξοδο, με διαφωνίες πάνω σε ζητήματα όπως η αλιεία να παραμένουν στο τραπέζι. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι η πιθανό η χώρα να προχωρήσει χωρίς συμφωνία.

“Η θέση δεν έχει αλλάξει, υπάρχουν προβλήματα”, δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ο Μπόρις Τζόνσον. “Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβουν όλοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να μπορεί να ελέγχει πλήρως τους δικούς του νόμους και επίσης ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα δικά μας αλιευτικά ύδατα.”

“Η περίπτωση και οι όροι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικοί για το Ηνωμένο Βασίλειο και σίγουρα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσκολίες που θα βρεθούν μπροστά μας”, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Απώλειες συνέχισε να καταγράφει τη Δευτέρα και η στερλίνα, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,33 έναντι του δολαρίου.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού ήταν ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν στο γ΄ τρίμηνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία για άλλη μία φορά έδειξαν ότι ο κυβερνητικός δανεισμός εκτινάχθηκε για να καλύψει την κρίση.

Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 16% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αναθεωρημένο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 15,5%. Αλλά αυτό παραμένει χαμηλότερο από την ύφεση του 18,8% στο β΄ τρίμηνο, όταν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας ήταν κλειστό. Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία διαμορφώθηκε 8,6% χαμηλότερα από εκεί που ήταν στο τέλος του 2019, έναντι αρχικής εκτίμησης για 9,7%.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε αργά το βράδυ χθες Δευτέρα (τοπική ώρα· το πρωί σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας) το σχέδιο στήριξης της οικονομίας, το οποίο προβλέπει δαπάνες ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις που υφίστανται σκληρό πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Στις επιμέρους μετοχές, αυτές των βρετανικών σούπερ μάρκετ δέχτηκαν πίεση, μετά τις προειδοποιήσεις πως το κλείσιμο των συνόρων και τα νέα μέτρα των χωρών έναντι της Βρετανίας, μπορεί να φέρουν κενά στα ράφια. Οι μετοχές της Sainsbury έχασαν 1,1%, ενώ οι Tesco και B&M European κινούνταν με μηδενικές μεταβολές.