Χαϊδάρι, «ο τόπος που οι ναζί μετέτρεψαν σε κόλαση»

154

Με αφορμή την επίσκεψη του γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα, ανταπόκριση της εφημερίδας Bild αναφέρεται στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί στο Χαϊδάρι. «Ο ελληνικός τόπος που οι ναζί μετέτρεψαν σε κόλαση», σχολιάζει το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Οι συντάκτες του άρθρου συνόδευσαν στο παλιό στρατόπεδο, το οποίο επισκέφθηκε και ο γερμανός πρόεδρος, την 82χρονη Φωτεινή Σκουκατζίδη, ξαδέλφη του αγωνιστή της αντίστασης Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος κρατείτο στο Χαϊδάρι και εκτελέστηκε από τους ναζί το 1944 μαζί άλλους 199 κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

«Δακρύζει περνώντας μέσα από τους διαδρόμους στους οποίους υπέφερε και βασανίστηκε τόσο πολύ ο ξάδελφός της. Η Φωτεινή Σουκατζίδη κοιτάζει τους γκρίζους κατεστραμμένους τοίχους του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι, που έγινε κόλαση για τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα».

Η Φωτεινή Σουκατζίδη λέει στην Bild με λυγμούς ότι «αυτό που έκαναν σε αυτόν και πολλούς άλλους εδώ είναι απερίγραπτα απάνθρωπο. […] Βασανίστηκαν, αναγκάστηκαν να ξυλοκοπήσουν ο ένας τον άλλο. Πολλοί πέθαναν από τραυματισμούς, άλλοι από την πείνα ή εκτελέστηκαν».

Το δημοσίευμα της Bild σημειώνει ότι ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επισκέφθηκε τον τόπο όπου «μεταξύ 1941 και 1944 βρέθηκαν συνολικά 21000 κρατούμενοι. Εκτός από ελληνοεβραίους, κυρίως αγωνιστές της αντίστασης και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι. […] Ο Ναπολέων Σουκατζίδης εκτελέστηκε την 1η Μαΐου 1944, λίγους μήνες πριν από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους ναζί», γράφει η Bild, παραθέτοντας επαινετικές δηλώσεις της Φωτεινής Σουκατζίδη για την επίσκεψη του γερμανού προέδρου: «Είναι μεγάλη τιμή που επισκέφθηκε το Χαϊδάρι και ζήτησε συγχώρεση. Εδώ κανείς δεν έχει κάτι εναντίον της Γερμανίας και των Γερμανών», επισημαίνει και εκτιμά ότι το ελληνικό αίτημα για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων είναι δικαιολογημένο. «Θεωρώ ότι η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει επανορθώσεις όπως και αποζημιώσεις σε συγγενείς (σ.σ. θυμάτων του ναζισμού). Αυτό θα ήταν ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα», λέει η Φωτεινή Σουκατζίδη στην Bild.

Το Spiegel αποχαιρετά τον «ήρωα του Αιγαίου»

Το περιοδικό Spiegel τιμά τη μνήμη του Κυριάκου Παπαδόπουλου, του υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή προ ημερών από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 44 ετών. «Οι Έλληνες τον αποκαλούσαν ‘ήρωα του Αιγαίου’. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος […] έσωσε από πνιγμό χιλιάδες ανθρώπους που είχαν διαφύγει από την Τουρκία μέσω θαλάσσης προς την Ελλάδα. Στο εξωτερικό έγινε γνωστός κυρίως από το ντοκιμαντέρ 4,1 μίλια (4.1 miles), το οποίο κατέγραψε τις επιχειρήσεις του λιμενικού μπροστά στις ακτές της Λέσβου και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ το 2017».

Το Spiegel σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο Κυριάκος Παπαδόπουλος με την ομάδα του ήταν σε διαρκή επιχειρησιακή δράση και παραθέτει μαρτυρίες του υποπλοιάρχου στο ντοκιμαντέρ: «Βλέπουμε οικογένειες να χάνουν τους ανθρώπους τους μέσα στα ελληνικά ύδατα», λέει μεταξύ άλλων ο πρόωρα χαμένος άνδρας.

Πηγή: DW