Χοιρινό με αρακά και πατάτες

349

Μία συνταγή από το Λάμπρο Βακιάρο.

 

Υλικά

800 γρ. χοιρινό μπούτι
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκλελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
3 καρότα (κομμμένα σε ροδέλες)
2 κουτ. σούπας λτέ
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κούπα λευκό κρασί
2 κούπες ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
12 – 13 πατάτες baby
6 κούπες αρακά
1/3 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
1/3 κούπας χυμό λεμόνι
γιαούρτι
αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

Κόβετε το κρέας σε κομμάτια περίπου 5×5 εκατοστών, τα λαδώνετε με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδου και τα αλατοπιπερώνετε.

Προθερμαίνετε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία (8-9) και τσιγαρίζετε το κρέας σε δύο δόσεις, έτσι ώστε να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα, χωρίς να πέσει η θερμοκρασία στο σκεύος και να βράσει.

Αφαιρείτε προσωρινά το κρέας και προσθέτετε άλλες 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Συνεχίζετε με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και τσιγαρίζετε για 3 – 4 λεπτά.

Επαναφέρετε στην κατσαρόλα όλο το κρέας, προσθέτετε τον πελτέ και το αλεύρι και ανακατεύετε. Σβήνετε με το κρασί και αφού έχει σχεδόν εξατμιστεί, προσθέτετε το ζωμό. Χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε με μισάνοιχτο καπάκι για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Στη συνέχεια, προσθέτετε τον αρακά και τις πατάτες, λίγο επιπλέον ζωμό (αν χρειάζεται) και μαγειρεύετε για 20 – 25 λεπτά ακόμα. Περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος προσθέτετε τον άνηθο και το χυμό λεμονιού. Σερβίρετε και βάζετε επιπλέον φρέσκο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και γιαούρτι.