Χουλιάρας: Η έκρηξη στη Βηρυτό ισοδυναμεί με σεισμό 3,3 Ρίχτερ

Με αμείωτο ενδιαφέρον η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις για την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Το θέμα απασχόλησε και την επιστημονική κοινότητα με τον Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα, τον Διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών να αναφέρει στη σελίδα του στο facebook πως η συγκεκριμένη έκρηξη ισοδυναμεί με σεισμό 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Συγκεκριμένα ο κ. Χουλιάρας ανήρτησε έναν σεισμικό χάρτη από το σημείο της έκρηξης και έγραψε: «Διαγνωστική σεισμολογία (Forensic seismology) : Βηρυτός, η φονική έκρηξη καταγράφηκε στα σεισμολογικά δίκτυα με μέγεθος 3,3 Ρίχτερ !».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής η έκρηξη οφείλεται στους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου οι οποίοι ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η αδράνεια και η αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση του εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού, είναι οι αιτίες της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βηρυτό.

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου συμφώνησε να θέσει όλους τους αξιωματούχους του λιμένα της Βηρυτού, οι οποίοι επέβλεπαν την αποθήκευση και ασφάλεια από το 2014, σε κατ’ οίκον περιορισμό, αναφέρουν υπουργικές πηγές.

Δεν είναι σαφές πόσους αξιωματούχους θα αφορά η απόφαση ούτε το επίπεδο αρχαιότητάς τους στις εν λόγω θέσεις. Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό εωσότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, προσθέτουν οι πηγές.