Χρηστίδης: Γιατί ο Τσίπρας δεν έκανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια όταν ήταν πρωθυπουργός

«Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να απαντήσει γιατί δεν έκανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια όταν ήταν πρωθυπουργός» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Ο κ. Χρηστίδης σημείωσε πως «επέκταση πρέπει να γίνει στις περιοχές που υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παύλου Χρηστίση στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Χρηστίδης σημείωσε: «Πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Τσίπρας γιατί το δεν έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός πριν από ένα χρόνο. Αυτό είναι ένα ζήτημα και μάλιστα σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι είχαμε και καλύτερες σχέσεις και είχε κάνει και τρίωρες συναντήσεις. Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στις περιοχές που υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρο ειδικά μετά τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η παρούσα κυβέρνηση και με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει casus belli διότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας».

«Ο κ. Τσίπρας λεει για ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το μελετήσουμε πάρα πολύ καλά γιατί ο κ. Τσίπρας μας έχει συνηθίσει να λέει εύκολα λόγια», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την παρενόχληση από τις τουρκικές αρχές στο αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο κ. Δένδιας, ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ δήλωσε: «Είναι απολύτως απαράδεκτο και στο οποίο νομίζω ότι όλοι οι έλληνες είμαστε στην ίδια μεριά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν το βλέπει η Ευρώπη, δεν αντιδρά με ένα τρόπο ο οποίος να είναι αποφασιστικός για αυτό εμείς έχουμε επισημάνει πάρα πολύ καιρό την ανάγκη κυρώσεων. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να είναι στην αίρεση των οικονομικών συμφερόντων που μπορεί να έχει η Γερμανία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος».

«Εάν η Ευρώπη, και η Γερμανία και η Ισπανία και οποιοσδήποτε άλλος, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η Τουρκία βάλλει ευθέως εναντίον των εθνικών κυριαρχικών συμφερόντων δύο κρατών μελών της ΕΕ και πάνω από αυτό βάζουν τα εκατομμύρια των όπλων που εξάγουν τότε είναι κάτι το οποίο η Γερμανία θα το βρει μπροστά της διότι θα έχει και τη βασική ευθύνη ότι και αν συμβεί από εδώ και μπρος», επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Το δια ταύτα είναι ότι εμείς πρέπει να πιέσουμε πολιτικά και αυτό είναι κάτι στο οποίο έχει ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης και να κάνει πράξη. Η ΝΔ ψάχνει διαρκώς δικαιολογίες για τα λάθη τα οποία έχει κάνει και το γεγονός ότι δεν παίρνει τα κατάλληλα αποτελέσματα από τις Συνόδους. Δεν ήταν καν στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση για την Τουρκία και την προκλητικότητά της. Όλη αυτή η συζήτηση δεν πάει άλλο, τι περιμένει δηλαδή η ΕΕ ;», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ακούω τους εκπροσώπους της ΝΔ , βγαίνει τη μια ο κ. Πέτσας και λέει ‘’θα είναι στενός κορσές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου’’ και την επόμενη μέρα προκαλεί τον κ. Δένδια και δεν βλέπουμε καν τον κορσέ. Αυτή η αντίληψη δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, χρειάζονται αποφάσεις και προφανώς χρειάζεται και ένα εμπάργκο όπλων από πλευράς των κρατών μελών της ΕΕ προς την Τουρκία. Είναι η ώρα να πιέσουμε όλοι μαζί σε μια κατεύθυνση συγκεκριμένη», συμπλήρωσε ο κ. Χρηστίδης.

Για την κα Διαμαντοπούλου, ανέφερε: «Η κα Διαμαντοπούλου έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ με δική της επιλογή από το 2013 , αυτό δεν σημαίνει ότι η υποψηφιότητά της για μια θέση την οποία δεν έχει ξαναπάρει έλληνας, δεν είναι μια υποψηφιότητα σημαντική για τα συμφέροντα της χώρας. Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει στην Ελλάδα όλα τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις διεθνείς εξελίξεις να τα κομματικοποιούμε δεν είναι προς όφελος».

«Δεν διορίστηκε κάπου η κα Διαμαντοπούλου από τη ΝΔ όπως μπορεί να διορίστηκαν άλλα στελέχη από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ και η θέση μας είναι γνωστή, ακολουθούν ένα δρόμο ο οποίος δεν συνάδει με τις αξίες και τις πολιτικές τις οποίες εφάρμοσαν όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι εσχάτως ψηφίζουν και μαζί περίεργες τροπολογίες νύχτα για να αθωώσουν αυτοδιοκητικά στελέχη τα οποία θα δούμε ποια θα είναι όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, σαν την τροπολογία την οποία ψήφισαν του κ. Κακλαμάνη, όλα αυτά όλο το επόμενο χρονικό διάστημα θα τους φέρνει σε ένα αδιέξοδο και η δική μας στρατηγική είναι μια στρατηγική η οποία έρχεται για να δείξει έναν άλλο δρόμο», κατέληξε.