Κιμ Γιονγκ Ουν: «Mea culpa» η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής στη Βόρειο Κορέα

330

Μετά την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οικονομία στη Βόρειο Κορέα συρρικνώθηκε κατά 3,5% το 2017

Σε μια σπάνια «κρίση ειλικρίνειας» ο ισχυρός ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, παραδέχθηκε πως απέτυχε να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους για την ανάπτυξη της χώρας του.

Ο Κιμ έκανε την παραπάνω δήλωση κατά την ομιλία του στην έναρξη του όγδοου συνεδρίου του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών, το οποίο ξεκίνησε την Τρίτη στην Πιονγκγιάνγκ και θα έχει διάρκεια μερικών ημερών.

Το τελευταίο συνέδριο είχε συγκληθεί το 2016 μετά από 36 χρόνια και είχε διάρκεια τεσσάρων ημερών. Τότε, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε παρουσιάσει ένα φιλόδοξο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης με την υπόσχεση να οικοδομήσει «μια μεγάλη σοσιαλιστική χώρα» μέχρι το 2020, που θα διέθετε πυρηνικό οπλοστάσιο και οικονομική ευημερία.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατέφθασε στον χώρο του συνεδρίου με πολυτελή μαύρη Μερσεντές κρατώντας στο χέρι το σημειωματάριό του ενώ τον συνόδευαν αξιωματούχοι και η αδελφή του, Κιμ Γιο Τζονγκ.

Η μικρότερη αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, που τα δύο τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του και έχει επίσημα αναδειχθεί υποδιευθύντρια της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στεκόταν πίσω του κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Νοτίου Κορέας, Yonhap News Agency, αναφέρει πως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πανίσχυρη Κιμ Γιο Τζονγκ καθώς ο αδελφός της, ίσως, ανακοινώσει στο συνέδριο την αναβάθμισή της στις τάξεις του κόμματος.

«Οικονομικές αποτυχίες» και «πικρά μαθήματα» για τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο «κληρονομικός» ηγέτης του καθεστώτος στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε σε «οικονομικές αποτυχίες» και «πικρά μαθήματα», που πήρε «από τις χειρότερες δοκιμασίες» που έχει υποστεί ποτέ η Βόρεια Κορέα τα τελευταία πέντε χρόνια, επιβεβαιώνοντας τους διεθνείς αναλυτές, που, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, θεωρούν πως η απομονωμένη χώρα περνά βαθιά οικονομική κρίση εξαιτίας των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση αλλά και της μακράς απομόνωσης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Το πενταετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης απέτυχε να πραγματοποιήσει τους στόχους του σχεδόν σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Κιμ και τόνισε πως η χώρα πάλεψε με «πρωτοφανείς κρίσεις».

Μετά την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οικονομία στη Βόρειο Κορέα συρρικνώθηκε κατά 3,5% το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Νοτίου Κορέας ενώ το 2018 η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε έτι περαιτέρω κατά 4,1% με τις εξαγωγές στην Κίνα, τον κύριο εμπορικό της εταίρο, να μειώνονται σε ποσοστό 86%.

Το όγδοο συνέδριο του Κόμματος των Εργατών είναι το πρώτο μετά από πέντε χρόνια και διεξήχθη με την συμμετοχή 7.000 συνέδρων, ανάμεσά τους και παρατηρητές, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στη Βόρεια Κορέα, όπως τονίζει το Yonhap News Agency.

Καμία αναφορά από τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Στο συνέδριο αναμένεται η Βόρεια Κορέα να παρουσιάσει, εκτός από την οικονομική της πολιτική και την στάση της απέναντι στις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, που βρίσκονται σε αδιέξοδο ενώ η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρειο Κορέα.

Πάντως, ο Κιμ στην έναρξη του συνεδρίου δεν έκανε καμία αναφορά στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκαν τρεις φορές για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου χωρίς, όμως, οι συναντήσεις κορυφής μεταξύ των δύο ανδρών να καταλήξουν σε συμφωνία.

Σε φωτογραφίες από το συνέδριο που έδωσαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης εικονίζονται οι 7.000 συμμετέχοντες χωρίς προστατευτικές μάσκες για τον κορωνοϊό. Μέχρι σήμερα η Βόρεια Κορέα επιμένει πως στο έδαφός της δεν υπήρξε κανένα κρούσμα, αν και συνορεύει με την Κίνα, από όπου και ξεκίνησε η πανδημία.