«Kινέζικη απειλή»: Συναγερμός για τα εκατοντάδες αλιευτικά στα Γκαλαπάγκος

347

Συναγερμός σήμανε στο Πολεμικό Ναυτικό του Ισημερινού μετά τον εντοπισμό πλήθος, κατά βάση, κινεζικών αλιευτικών σε απόσταση περίπου 200 ναυτικών μιλίων από τα νησιά Γκαλαπάγκος.

Τουλάχιστον 260 αλιευτικά σκάφη βρίσκονται στα διεθνή ύδατα και σε απόσταση λίγων μιλίων έξω από τη ζώνη αποκλεισμού και αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης των 188 ναυτικών μιλίων, που έχει ορίσει ο Ισημερινός γύρω από τα νησιά του Ειρηνικού.

Η παρουσία του αλιευτικού στόλου, απειλεί με ανεπανόρθωτη ζημιά το εύθραυστο θαλάσσιο οικοσύστημα των νησιών, σύμφωνα με δηλώσεις της πρώην υπουργό Περιβάλλοντος του Ισημερινού, Γιολάντα Κακαμπάσε, που μίλησε στην Guardian.

«Το μέγεθος του και η επιθετικότητά του απέναντι σε πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών αποτελεί μεγάλη απειλή για την ισορροπία του οικοσυστήματος των νησιών Γκαλαπάγκος, που έχουν ανακηρυχθεί τοποθεσία της παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, το 1978», είπε η Κακαμπάσε.

Κινεζικά αλιευτικά μεταβαίνουν κάθε χρόνο ανοικτά των Γκαλαπάγκος, που βρίσκονται σε απόσταση 563 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ισημερινού. Ο εφετινός στόλος, όμως, είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Στο περιθώριο των παραπάνω ο πρώην δήμαρχος του Κουίτο, Ρόκουε Σεβίγια, ανακοίνωσε πως ηγείται διπλωματικής πρωτοβουλίας με στόχο την απομάκρυνση των αλιευτικών.

«Η ανεξέλεγκτη κινεζική αλιεία στα όρια της προστατευόμενης ζώνης πλήττει τις προσπάθειες του Ισημερινού να προστατεύσει τη θαλάσσια ζωή των Γκαλαπάγκος», ανέφερε ο πρώην δήμαρχος.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισημερινού επιθεωρεί από κοντά τις κινήσεις των κινεζικών αλιευτικών μετά τον εντοπισμό του στολίσκου, την περασμένη εβδομάδα. Το 2017, το Πολεμικό Ναυτικό του Ισημερινού δέσμευσε κινεζικό αλιευτικό σκάφος που ψάρευε εντός της ζώνης αποκλεισμού.

Πρόκειται για το πλοίο «Φου Γιαν Γου» το οποίο και είχε αλιεύσει περισσότερους από 300 τόνους προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών, κόβοντας, μάλιστα, τα πτερύγια από απειλούμενους με εξαφάνιση σφυροκέφαλους καρχαρίες και πετώντας τα κουφάρια των μεγάλων ψαριών στον ωκεανό.

Τα πτερύγια σφυροκέφαλων θεωρούνται εξαίσιο έδεσμα στην κινεζική αγορά, με κάθε πτερύγιο να εξασφαλίζει εκατοντάδες δολάρια στις ψαραγορές των κινεζικών πόλεων.

Τα Γκαλαπάγκος ενέπνευσαν τον βιολόγο Κάρολο Δαρβίνο, «πατέρα» της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών, μετά το ταξίδι του στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος, στα μέσα του 19ου αιώνα.