Κινέζος Πρόεδρος: «Οι σχέσεις με τη Ρωσία προχωρούν σταθερά»

2186

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε την Πέμπτη τις σχέσεις με τη Ρωσία καθώς οι δύο χώρες γιορτάζουν τα 75 χρόνια διπλωματικών δεσμών.

Με τις συντονισμένες προσπάθειες των δύο πλευρών, οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας προχωρούν σταθερά, με ενισχυμένο ολοκληρωμένο στρατηγικό συντονισμό και περαιτέρω συνεργασία στην οικονομία και το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τις ανταλλαγές μεταξύ των λαών, σε υποεθνικό επίπεδο και σε άλλα πεδία, είπε ο Πρόεδρος Σι όταν συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεγάλης ομάδας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.

Ο Σι επεσήμανε ότι το ταξίδι του Πούτιν στην Κίνα είναι η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από τότε που ξεκίνησε τη νέα του θητεία ως Πρόεδρος της Ρωσίας, καταδεικνύοντας πλήρως τη μεγάλη σημασία που δίνουν ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας. Η Κίνα το εκτιμά ιδιαίτερα αυτό, είπε ο Κινέζος Πρόεδρος.

Ο Σι είπε ότι η Κίνα προωθεί τον κινεζικό εκσυγχρονισμό σε όλα τα μέτωπα και προχωρά πιο γρήγορα για να δημιουργήσει νέες ποιοτικές παραγωγικές δυνάμεις μέσω υψηλής ποιότητας ανάπτυξης, που θα προσθέσει νέους μοχλούς στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μεγάλες αναδυόμενες αγορές, σημείωσε ο Σι. Είναι κοινή στρατηγική επιλογή και των δύο χωρών να εμβαθύνουν τον στρατηγικό συντονισμό, να επεκτείνουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και να ακολουθήσουν τη γενική ιστορική τάση της πολυπολικότητας στον κόσμο και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, είπε ο Σι στον Ρώσο ομόλογό του.

Ο Σι είπε ότι πιστεύει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να πάρουν την 75η επέτειο των διπλωματικών δεσμών ως νέα αφετηρία, να συνέργουν περαιτέρω με αναπτυξιακές στρατηγικές και να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν τη διμερή συνεργασία, για να αποφέρουν μεγαλύτερα οφέλη στις δύο χώρες και τους λαούς τους.

Ο Κινέζος Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τον Πούτιν για να κατευθύνουν από κοινού τη μελλοντική πορεία των διμερών σχέσεων και να κάνουν νέα σχέδια για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

Μετά από την συνάντηση, οι δυο πλευρές υπέγραψαν και εξέδωσαν κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης συντονισμού Κίνας-Ρωσίας για μια νέα εποχή, με την ευκαιρία της 75ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.