Κίσινγκερ στο Νταβός: Η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για ειρηνική λύση

393

Την παράδοση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνευτική συμφωνία έδειξε ο κορυφαίος διπλωμάτης και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.

Μιλώντας χθες, Δευτέρα (23/5) στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, ο 98χρονος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι αν δεν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα υπάρξουν ανατροπές.

«Ιδανικά, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante. Η συνέχιση του πολέμου πέρα ​​από αυτό το σημείο δεν θα αφορά την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», είπε ο Κίσινγκερ στην Daily Mail. Πρόσθεσε ότι θα ήταν μοιραίο να ξεχάσουμε τη θέση ισχύος της Ρωσίας στην Ευρώπη και αν η Δύση παρασυρόταν στη «διάθεση της στιγμής».

«Η Ουκρανία θα έπρεπε να ήταν μια χώρα-γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας»
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πει σε μια ομιλία του στο WEF ότι δεν θα ήταν διατεθειμένος να συναντήσει κανέναν άλλον εκτός από τον Πούτιν για να συζητήσει πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος. «Τα μέρη θα πρέπει να έρθουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Η Ουκρανία θα έπρεπε να ήταν μια χώρα-γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, αλλά τώρα, καθώς οι σχέσεις αναδιαμορφώνονται, μπορεί να μπούμε σε ένα χώρο όπου η διαχωριστική γραμμή θα ξαναχαραχθεί και η Ρωσία είναι εξ ολοκλήρου απομονωμένη. Αντιμετωπίζουμε τώρα μια κατάσταση όπου η Ρωσία θα μπορούσε να αποξενωθεί εντελώς από την Ευρώπη και να αναζητήσει μια μόνιμη συμμαχία αλλού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διπλωματικές αποστάσεις που μοιάζουν με Ψυχρό Πόλεμο, οι οποίες θα μας οδηγήσουν δεκαετίες πίσω. Πρέπει να αγωνιστούμε για μακροπρόθεσμη ειρήνη», είπε ο Κίσινγκερ.

Η συμβουλή του κορυφαίου διπλωμάτη σε ΗΠΑ και Κίνα για την Ταϊβάν
Στο φόρουμ, ο Κίσινγκερ είπε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν να θέσουν την Ταϊβάν στο επίκεντρο της διπλωματικής τους σχέσης. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει με υπονόμευση ή με μια σταδιακή διαδικασία να αναπτύξουν κάτι σαν μια λύση «δύο Κίνες», αλλά ότι η Κίνα θα συνεχίσει να ασκεί την υπομονή που έχει ασκηθεί μέχρι τώρα», είπε στο CNBC.

Η δήλωσή του έρχεται αφότου ο σημερινός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν.