Κιβωτό του Κόσμου: Έρευνες στη δομή του Βόλου για το «πράσινο κλουβί»

Αυτοψία στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στο Βόλο θα κάνουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Βόλου, με φόντο τη χιονοστιβάδα καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Στο μικροσκόπιο θα μπει το περίφημο «πράσινο κλουβί» για το οποίο υπάρχουν καταγγελίες ότι εκεί κλειδώνονταν παιδιά που δεν «συμμορφώνονταν», με στόχο να τιμωρηθούν. Επίσης, οι αστυνομικοί αναμένεται να φωτογραφήσουν όλους τους χώρους της δομής, τα δωμάτιο και φυσικά το «κλουβί», ενώ θα πάρουν καταθέσεις από εργαζομένους και φιλοξενούμενα παιδιά.

Όλα τα παραπάνω θα γίνουν μετά από την απόφαση του αρμόδιου Εισαγγελέα να διατάξει νέα προκαταρκτική έρευνα στην Ασφάλεια Βόλου, μετά τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για το συγκεκριμένο παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου.

Η Ασφάλεια Βόλου είχε αναλάβει και άλλη προκαταρκτική από τον Εισαγγελέα, ύστερα από δύο καταγγελίες εργαζομένων για ξυλοδαρμό τροφίμων. Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, που προέκυψαν στο μεταξύ (και ιδιαίτερα οι σοκαριστικές αναφορές για τιμωρίες στο «κλουβί») ανάγκασαν τον αρμόδιο Εισαγγελέα να διατάξει νέα προκαταρκτική, ενώ ενδεχομένως να συσχετιστούν οι υποθέσεις.

Η δομή του Βόλου απασχόλησε τις Αρχές για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2022, ύστερα από μία μυστηριώδη κλοπή που είχε σημειωθεί στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος. Το συμβάν έγινε στις 17 Ιανουαρίου όταν άγνωστοι παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο και απέσπασαν 30.000 ευρώ και χρυσούς σταυρούς. Το περιστατικό καταγγέλθηκε και ύστερα από έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν συλληφθεί τότε τρία παιδιά της δομής, ηλικίας 16,17 και 18 ετών. Εντούτοις, τα μετρητά που κλάπηκαν δεν βρέθηκαν ποτέ.

Το περιστατικό δεν σταμάτησε εκεί. Και αυτό διότι τον περασμένο Αύγουστο ένας από τους τρεις τροφίμους της δομής που είχε συλληφθεί για την κλοπή έπεσε, σύμφωνα με επίσημη καταγγελία, θύμα άγριου ξυλοδαρμού μέσα στη δομή του Βόλου.

Εργαζόμενος έκανε την καταγγελία και τότε ξεκίνησε νέα έρευνα. Οι αστυνομικοί πήραν σειρά καταθέσεων και διαβίβασαν το υλικό στην Εισαγγελία. Καθοριστικές θεωρούνταν οι καταθέσεις δύο εργαζομένων, ενώ εμφανής ήταν η δυσκολία να μιλήσουν στις Αρχές αρκετοί άνθρωποι που ενδεχομένως γνώριζαν «πρόσωπα και καταστάσεις».

Στη συνέχεια, ο Εισαγγελέα ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να ληφθούν καταθέσεις και από άλλα παιδιά, τα οποία στο μεσοδιάστημα είχαν φύγει από τη δομή του Βόλου για άλλα παραρτήματα της Κιβωτού του Κόσμου σε Αθήνα και Ιωάννινα. Τελικά, τα παιδιά αυτά έδωσαν κατάθεση στα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα, ο φάκελος συμπληρώθηκε και εστάλη ξανά στον Εισαγγελέα.

Στο μεταξύ, μεσολάβησαν οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για κακοποιητικές συμπεριφορές στην ίδια δομή και έτσι η Εισαγγελία διέταξε τη νέα προκαταρκτική στην ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος της υπόθεσης περιέχει στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις καταθέσεις των δύο εργαζομένων του περασμένου Αυγούστου που άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου για τη δομή του Βόλου.