Κλείνουν σπίτια Airbnb στην Ουκρανία για να βοηθήσουν οικονομικά τους Ουκρανούς -Η πρωτότυπη ιδέα

Εναν ιδιαίτερο τρόπο για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς σκέφτηκαν στα social media. Μέσω… Airbnb!

Κάποιοι σκέφτηκαν να νοικιάσουν σπίτια Airbnb στην Ουκρανία, χωρίς φυσικά να πάνε, για να καταβάλλουν το αντίτιμο και έτσι να βοηθήσουν οικονομικά ιδιοκτήτες Ουκρανούς που ο όλεθρος του πολέμου τους έχει φέρει -εκτός όλων των άλλων- αντιμέτωπους και με οικονομικά προβλήματα.

Ετσι, μπορεί το Airbnb να έχει ήδη προχωρήσει στην προσφορά δωρεάν στέγασης σε 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες σε σπίτια της πλατφόρμα, αλλά το κοινό μέσω του Airbnb βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να βοηθήσει οικονομικά όσους, είτε σκοπεύουν να παραμείνουν στην Ουκρανία, είτε έχουν παγιδευτεί στη χώρα λόγω της σύγκρουσης.

Ένα ζευγάρι που έκανε κράτηση για τις 3-10 Μαρτίου στο Κίεβο, ανέβασε την επιβεβαίωση κράτησης Airbnb στο Twitter γράφοντας: «Γεια σου Μαρία, η γυναίκα μου και εγώ μόλις κλείσαμε το διαμέρισμά σου για μία εβδομάδα, αλλά φυσικά δεν θα το επισκεφθούμε. Αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να μπορέσετε να λάβετε κάποια χρήματα».

Ένας άλλος χρήστης του Twitter δήλωσε ότι είχε επίσης κάνει κράτηση για μια εβδομάδα διαμονής και ενθάρρυνε και άλλους να κάνουν το ίδιο. Ένας τρίτος κάλεσε την Airbnb να μειώσει τις κρατήσεις της, οι οποίες συνήθως κυμαίνονται από 3% έως 15%, ώστε οι Ουκρανοί οικοδεσπότες να λαμβάνουν όλα τα έσοδα.

Η Airbnb παραιτείται από όλες τις κρατήσεις που κάνει στα σπίτια στην Ουκρανία

Ο CEO και συνιδρυτής της Airbnb Μπράιαν Τσέσκι δήλωσε ότι θα καταργήσει τα τέλη στην Ουκρανία. «Εκτιμούμε τη γενναιοδωρία της κοινότητάς μας κατά τη διάρκεια αυτής της στιγμής της κρίσης«, δήλωσε. «Η Airbnb παραιτείται επίσης από όλες τις χρεώσεις επισκεπτών και οικοδεσποτών για όλες τις κρατήσεις στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή«.

Η Airbnb, η οποία πέρυσι δέχθηκε κρατήσεις για 300 εκατ. διανυκτερεύσεις σε 4 εκατ. οικοδεσπότες παγκοσμίως, συνολικής αξίας 46,8 δισ. δολαρίων (35 δισ. λιρών), απαριθμεί περισσότερα από 300 ακίνητα προς ενοικίαση σε όλη την Ουκρανία.

Εκλεισε το Airbnb σε Ρωσία και Λευκορωσία

Ο Μπράιαν Τσέσκι, εντωμεταξύ, ανακοίνωσε σήμερα με tweet ότι η Airbnb αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ετσι η Airbnb έρχεται να προστεθεί σε άλλα brand όπως η Apple, η ΙΚΕΑ και η Disney που έχουν κάνει το ίδιο βήμα στο παρελθόν.

Δωρεάν στέγαση σε σπίτια Airbnb για 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες

Τη Δευτέρα η Airbnb δεσμεύτηκε να προσφέρει δωρεάν στέγαση σε 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η εταιρεία είχε «συντριπτική ανταπόκριση« στην πρωτοβουλία, με περισσότερους από 260.000 επισκέπτες μέχρι στιγμής σε μια ειδική σελίδα όπου είναι δυνατόν να εγγραφεί κανείς για να γίνει οικοδεσπότης ή να κάνει δωρεά.

Με επιστολή της η Airbnb σε τέσσερις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία – δήλωσε έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη για τη στέγαση έως και 100.000 Ουκρανών προσφύγων.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι την τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει παράσχει δωρεάν στέγαση σε 54.000 πρόσφυγες παγκοσμίως σε συνεργασία με τους οικοδεσπότες της, πιο πρόσφατα σε σχέση με την περσινή κρίση στο Αφγανιστάν.

«Σε μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση όπως αυτή, νομίζω ότι όλοι πρέπει να θέσουν το ερώτημα: πώς μπορούμε να βοηθήσουμε«, δήλωσε εκπρόσωπος της Airbnb. «Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει η Airbnb είναι ότι παρέχουμε στέγαση σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε βράδυ σε όλο τον κόσμο. Αν θέλετε να φιλοξενήσετε μια οικογένεια προσφύγων, θα συνεργαστούμε με τους υπεύθυνους επανεγκατάστασης».