Κοινοβ. ερώτηση Μπογδάνου για Πόθεν Έσχες Τράγκα: “Να ελεγχθούν πειθαρχικά και ποινικά οι υπεύθυνοι”

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, απηύθυνε ο ανεξάρτητος βουλευτής Α’ Αθηνών και αντιπρόεδρος της Εθνικής Δημιουργίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε για τη δέσμευση της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, έπειτα από έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων.

“Οι δημόσιοι λειτουργοί που ευθύνονται για τη συγκάλυψη εγκληματικής δραστηριότητας πρέπει να ελεγχθούν πειθαρχικά και ποινικά. Η κατακραυγή δεν είναι Δικαιοσύνη, ούτε υποκαθιστά τους θεσμούς”, σχολιάζει ο ανεξάρτητος βουλευτής μέσω twitter.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο κ. Μπογδάνος: “Με εντολή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) δεσμεύτηκαν προ ημερών το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών καταθέσεων του εκλιπόντος δημοσιογράφου, εκδότη και αρχηγού πολιτικού κόμματος Γιώργου Τράγκα, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτιμώνται πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Η περιουσία του Γιώργου Τράγκα, που μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστή, περιλαμβάνει 17 ακίνητα, καταθέσεις σε Τραπεζικές θυρίδες στο Μονακό και αυτοκίνητα. Τα ακίνητα είναι δυο στην Μύκονο, δύο στην Πολιτεία, τέσσερα στο Μονακό, ένα στο Παρίσι, ένα στο Σεν Τροπέ. Ακόμη, περιλαμβάνει διαμερίσματα στην Ουάσινγκτον, στο Μπέβερλι Χιλς, στο Λας Βέγκας, στο Μαϊάμι και ένα στο Olympic Tower της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν”.

Και συνεχίζει λέγοντας: “Ο εκλιπών ως δημοσιογράφος υποχρεούτο να υποβάλλει ετησίως δήλωση «πόθεν έσχες». Τη δήλωση αυτή κάποιοι επί σειρά ετών είχαν υποχρέωση να ελέγχουν για τυχόν παρανομίες και παρατυπίες. Αυτό προφανώς δεν έγινε ορθά και επαρκώς, είτε από ακουσίως πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων, είτε από δόλο. Σε κάθε περίπτωση, προκύπτουν εκ των πραγμάτων ευθύνες του ελεγκτικού μηχανισμού.

Ερωτώνται οι κοι Υπουργοί:

-Ποιοι κρατικοί φορείς και ποια φυσικά πρόσωπα έλεγξαν διαχρονικά τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του Γιώργου Τράγκα;

-Ποιες θα είναι οι πειθαρχικές και νομικές επιπτώσεις σε εκείνους που με σκανδαλωδώς ανεπιτυχή τρόπο απέτυχαν να ελέγξουν ορθά και επαρκώς τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του Γιώργου Τράγκα;