Κοίτασμα Λεβιάθαν: Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδος έρχεται από το Ισραήλ

1779
Κύπρος Ελλάδα

Στην πρόσφατη τριμερή σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, εκτός από την Τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε και η οικονομική συνεργασία των τριών χωρών με έμφαση τον ενεργειακό τομέα. Η αρχή είχε γίνει πριν μερικούς μήνες με το έργο του Eastmed από την υπογραφή του οποίου διδαχθήκαμε ότι στις διακρατικές συμφωνίες ο σημαντικότερος παράγοντας ακόμη και πάνω από το κόστος της επένδυσης, ακόμη και πάνω από το οικονομικό συμφέρον, είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών- μελών κάτι το οποίο το ονομάζουμε στις μέρες μας επιχειρηματική ηθική (καθώς οι οικονομοτεχνικές μελέτες έδειχναν πως αν ο αγωγός περνούσε μέσω Τουρκίας το κόστος θα ήταν μικρότερο όμως τα μέλη προφανώς προτίμησαν άλλη δίοδο ώστε να αποκλείσουν τυχόν διενέξεις με την Τουρκία κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου). Η συνεργασία αυτή σίγουρα, άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίηση και άλλων projects στον ενεργειακό τομέα.

Οι εξελίξεις στον κλάδο είναι ταχύτατες ακόμη και την εποχή της πανδημίας καθώς το τελευταίο 8μηνό το Ισραήλ μείωσε τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων του σε ποσοστό 65%. Αιτία είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν το οποίο επαρκεί και για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας αλλά και για εμπορική εκμετάλλευση μέσω εξαγωγών καθώς το ίδιο διάστημα οι εξαγωγές προϊόντων ενέργειας του Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 67%.

Γιατί η είδηση αυτή αφορά την χώρα μας; Διότι έχουμε αρκετά διευρυμένες σχέσεις με το Ισραήλ στο εμπόριο, η Ελλάδα εξάγει κυρίως εκεί πετρελαιοειδή. Επομένως, η ζήτηση προϊόντα πετρελαίου προς το Ισραήλ θα μειωθεί αισθητά λόγω της αντικατάστασης του με το φυσικό αέριο. Η Ελλάδα για να διατηρήσει το ύψος των εξαγωγών της προς το Ισραήλ θα πρέπει να βρει άλλα προϊόντα να αντικαταστήσουν τα πετρελαιοειδή ή να αυξήσει τον εξαγωγικό όγκο των υπόλοιπων προϊόντων που εξάγει .

Πάντως, το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2020 οι Ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ αυξήθηκαν 13,2% και το Α’ τρίμηνο του 2020 οι εξαγωγές του Ισραήλ προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 26%. Η μεγάλη αύξηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών θεωρείται τεράστια διπλωματική επιτυχία καθώς την ίδια περίοδο οι εμπορικές σχέσεις του Ισραήλ με την υπόλοιπη Ευρωζώνη μειώθηκαν , με τις συνολικές εξαγωγές της χώρας προς την ένωση να πέφτουν κατά 6,37%.