Κορωνοϊός: Καλοκαιρινό… διάλειμμα από τις μάσκες

212

Καλοκαιρινό διάλειμμα από τις μάσκες –το τελευταίο σε αυτή τη φάση σε ισχύ μέτρο προστασίας έναντι του κορωνοϊού– ξεκινάει σε εννέα ημέρες, καθώς αίρεται η υποχρεωτική χρήση τους στην πλειονότητα των εσωτερικών χώρων. Εξαίρεση αποτελούν οι μονάδες Υγείας και τα γηροκομεία, καθώς και οι αστικές συγκοινωνίες, όπου κατά κανόνα επικρατεί συνωστισμός.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, από 1.6.2022 έως και 15.9.2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλους συναφείς χώρους, καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου και συγκεκριμένα τα λεωφορεία, τον ηλεκτρικό, το μετρό, τα τρόλεϊ και το τραμ. Οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές στα αεροπλάνα και τις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχουν αριθμημένες θέσεις (τρένα, ΚΤΕΛ). Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά και τα σχολεία. Δεν θα θεωρηθεί παράδοξο εάν τελικά η επιτροπή αποφανθεί να παραμείνει η μάσκα στα σχολεία και να χρησιμοποιείται και κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των υποψηφίων.

Οι ανακοινώσεις για την αναστολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας συνοδεύτηκαν από σύσταση προς τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες πληθυσμού με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα σε χώρους με συνωστισμό. Αλλωστε πρόκειται για ένα μέτρο που αποδεδειγμένα προστατεύει από το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον κορωνοϊό και είναι και από τα πρώτα μέτρα που θα επανεξεταστούν το φθινόπωρο ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Προς το παρόν η COVID-19 στη χώρα μας παρουσιάζει εικόνα ύφεσης, με τα σοβαρά περιστατικά λόγω της νόσου και τους θανάτους να υποχωρούν. Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν κατά μέσο όρο 4.170, οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν λιγότεροι από 20 κατά μέσο όρο ημερησίως και οι διασωληνωμένοι την περασμένη Παρασκευή ήταν 159, έναντι 238 που ήταν στις αρχές του μήνα. Μάλιστα η εικόνα σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις και τους θανάτους θυμίζει τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, πριν δηλαδή τα πανδημικά κύματα των στελεχών «Δέλτα», «Ομικρον 1» και «Ομικρον 2».

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Οι μάσκες «έχουν πέσει» στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ενώ πριν από περίπου δέκα ημέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέδωσαν σύσταση για άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας για τις αεροπορικές συγκοινωνίες.

Η Γαλλία είναι μία από τις πρώτες χώρες που προχώρησε στην άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ενώ από τις 16 Απριλίου δεν είναι πλέον υποχρεωτική ούτε σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως μετρό, ταξί και αεροπλάνα. Η Γερμανία από τις 3 Απριλίου έχει βάλει τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα λιανικής, πολιτιστικούς χώρους και σχολεία. Στην Ισπανία από τις 20 Απριλίου η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική, με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στις επιχειρήσεις οι υπεύθυνοι για την πρόληψη των κινδύνων που συνδέονται με τις συνθήκες εργασίας έχουν το ελεύθερο να αποφασίζουν για το τι θα ισχύει. Στην Ιταλία, από 1η Μαΐου έχει αρθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς εσωτερικούς χώρους. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου η χρήση μάσκας για τους εργαζομένους παραμένει έως το τέλος Ιουνίου. Μάσκα θα συνεχίσουν να φορούν οι Ιταλοί και στα σχολεία, στους κινηματογράφους, στα θέατρα, στα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία.

Στην Πορτογαλία έχουν βγάλει τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους –πλην των νοσοκομείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς και των οίκων ευγηρίας– από τα μέσα Απριλίου. Και στην Τουρκία η μάσκα παραμένει υποχρεωτική μόνο σε μέσα μαζικής μεταφοράς και στα νοσοκομεία.

Πηγή: kathimerini.gr