Κορωνοϊός: Κόλαφος η μελέτη Τσιόδρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ

435

Τα αυτονόητα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ επιβεβαιώνει μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα και του επιδημιολόγου Θεόδωρου Λύτρα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα, ενώ σύμφωνα με την μελέτη αποδεικνύεται πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

Να σημειωθεί ότι χθες, Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 700. Μάλιστα, ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter ότι η κυβέρνηση είχε στα χέρια της την συγκεκριμένη έρευνα από τον Μάιο.

«Ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Θεόδωρος Λύτρας με διαδοχικές αναρτήσεις του στο twitter επισημαίνει ότι μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα.

Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας.

«Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα», καταλήγει.

Την 1η Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συζήτηση για τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας είχε ισχυριστεί από το βήμα της Βουλής ότι δεν έρευνα που να αποδεικνύει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα

«Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μια μέρα μετά τον επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Όπου γίνεται διασωλήνωση ασθενή εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας γίνεται με τους όρους παρακολούθησης που υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια. Δεν υπάρχουν σε γνώση μας στατιστικά στοιχεία επιστημονικά αποδεδειγμένα που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.