Κορωνοϊός: Παραμένει υψηλός ο αριθμός των θανάτων

Χωρίς σημαντική υποχώρηση του πλέον σκληρού δείκτη, που αφορά τους θανάτους, εξελίσσεται η COVID-19 στη χώρα μας. Χθες ανακοινώθηκαν επιπλέον 57 θάνατοι ασθενών με COVID-19, με τον αριθμό των συνολικών θανάτων από την αρχή της πανδημίας να είναι 28.406. Tις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφονται κατά μέσον όρο 58 θάνατοι σε ημερήσια βάση, έναντι 64 το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα και 53 το τελευταίο επταήμερο του Μαρτίου. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, που για περίπου τρεις εβδομάδες ήταν μεταξύ 350 και 360, και η οποία, εφόσον συνεχιστεί, θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των απωλειών ασθενών με τη νόσο. Ειδικότερα, χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 334 ασθενείς, έναντι 345 προχθές και 356 την Τρίτη. Οι νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 ήταν χθες 245 (μέσος όρος επταημέρου: 307).

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η πτωτική τάση όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων της νόσου. Οι νέες διαγνώσεις ήταν χθες 9.308 –σε σύνολο 202.404 εργαστηριακών τεστ–, εκ των οποίων 176 αφορούν επαναλοιμώξεις. Η υποπαραλλαγή «Ομικρον 2» το τελευταίο διάστημα έχει επικρατήσει έναντι των άλλων στελεχών του κορωνοϊού σε ποσοστό 77%. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, την τελευταία εβδομάδα ελέγχθηκαν 487 δείγματα και αναγνωρίστηκαν συνολικά 421 με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, που στο σύνολό τους αφορούν την ομάδα «Ομικρον». Εξ αυτών, τα 326 (77%) αφορούσαν το στέλεχος «Ομικρον 2».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη (ΑΝΤ1), απέδωσε τον υψηλό αριθμό των θανάτων στη χώρα μας στον τρόπο καταγραφής τους. Οπως ανέφερε, «η Ελλάδα έχει επιλέξει να έχει ένα μοντέλο καταγραφής θανάτων το οποίο είναι πιο αυστηρό από όλα. Διότι αν διαγνωστεί κάποιος με COVID-19, από οποιαδήποτε αιτία και αν πεθάνει στο ΕΣΥ, καταγράφεται ως θάνατος COVID-19». Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, «η πανδημία βρίσκεται εδώ και κάνει κύκλους. Είχαμε αύξηση κρουσμάτων τον Μάρτιο, χωρίς όμως να βλέπουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν διαχειρίσιμος από το ΕΣΥ, δεδομένου ότι έχουμε πάνω από 600 κλίνες ΜΕΘ μόνο για COVID περιστατικά και οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 350».

Αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση των μέτρων τόνισε ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους εργασίας, νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα παραμείνει και μετά την 31η Μαΐου και διευκρίνισε ότι «επειδή η μάσκα αποτελεί έναν πολύ ήπιο περιορισμό για τον πολίτη, θα είναι ένα μέτρο το οποίο κατά βάση θα μας συνοδεύει συνολικά».