Κορωνοϊός, Ρωσία: Το 2021 θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του δεύτερου εμβολίου

Εμβόλιο Εμβολιασμός

Οι δημιουργοί ενός δεύτερου ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 ανακοίνωσαν σήμερα ότι η μαζική παραγωγή του θα αρχίσει το 2021, την ώρα που η Ρωσία κατέγραφε σήμερα ένα ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ένα 24ωρο και γιατροί, αξιωματούχοι και διανομείς γνωστοποιούσαν ότι νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα για τους ασθενείς με COVID-19.

Μια πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού οδήγησε να ξεπεραστεί το όριο των 2 εκατομμυρίων προσβληθέντων από τον ιό αυτόν στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων νέου κορονοϊού μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία. Οι αρχές έχουν αντισταθεί στην επιβολή lockdown σε όλη τη χώρα, όπως έκαναν νωρίτερα φέτος, προτιμώντας ωστόσο στοχευμένα περιφερειακά μέτρα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πρώτο της εμβόλιο κατά της COVID-19, το Sputnik V, είναι κατά 92% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των δοκιμών. Περίπου 500.000 δόσεις του αναμένεται να παραχθούν τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα γίνονται δοκιμές μετά την καταχώριση του δεύτερου ρωσικού εμβολίου, του EpiVacCorona, από το ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας.

“Η μαζική παραγωγή θα αρχίσει το 2021 με την συμμετοχή βιομηχανικών εταίρων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο αυτό, την οποία επικαλούνται πρακτορεία ειδήσεων. “Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 15.000 δόσεις του εμβολίου. Ως το τέλος της χρονιάς θα έχουν παραχθεί 50.000 δόσεις”, σημειώνει.

Το κέντρο εμβολίων του ινστιτούτου Vector ανακοίνωσε ότι όλοι οι εθελοντές, στους οποίους χορηγήθηκε το EpiVacCorona, έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της COVID-19, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που μετείχαν.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού μπορεί να αποτιμηθεί όταν τα προκαταρκτικά ή τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών μετά την καταχώριση δημοσιοποιηθούν, σύμφωνα με το Vector.

Η Αντονίνα Πλοσκίρεβα, επιδημιολόγος στην Rospotrebnadzor, η οποία επιτηρεί την υγεία των καταναλωτών, απηύθυνε έκκληση σήμερα στον κόσμο να συνεχίσει να τηρεί αυστηρά τους κανόνες για την χρήση προστατευτικών μασκών και γαντιών και υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού στα μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση.

“Υπάρχει μια συγκεκριμένη τάση προς την έναρξη μιας σταθεροποίησης συνολικά στη Ρωσία. Ωστόσο είναι πρώιμο να μιλάμε γι’αυτήν τη φάση”, σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, τις οποίες επικαλείται το RIA.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 24.318 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, στα οποία περιλαμβάνονται 6.902 στη Μόσχα, με τα οποία ανήλθε σε 2.039.926 ο συνολικός αριθμός τους.

Επίσης το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 461 θάνατοι που σχετίζονται με την COVID-19, με τους οποίους ανήλθε σε 35.311 ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τη νόσο αυτή σε όλη τη χώρα.