Κορωνοϊός: Τα rapid test βοηθούν στο φρενάρισμα της πανδημίας

Τι δείχνουν οι έρευνες.

 

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, όπως αυτά που χρησιμοποιούν για αυτοέλεγχο οι μαθητές στην Ελλάδα, ανιχνεύουν έως και το 90% των κρουσμάτων κορωνοϊού και επομένως είναι χρήσιμα στην ανάσχεση της πανδημίας, δείχνει μελέτη που εξέτασε δεδομένα για 3,5 εξεταζόμενους.

Τα λεγόμενα rapid test, τα οποία ανιχνεύουν πρωτεΐνες του SARS-CoV-2, έχουν αποδεδειγμένα μικρότερη αξιοπιστία από τα λεγόμενα μοριακά τεστ με τη μέθοδο PCR, η οποία ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού. Όμως τα rapid test είναι φθηνότερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε και δίνουν αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά.

Η τελευταία μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί για έλεγχο αλλά παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, δεν υπολόγισε άμεσα την αποτελεσματικότητα των λεγόμενων rapid test, εκτίμησε όμως τα πιθανά οφέλη τους λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα δεδομένα για την αξιοπιστία τεσσάρων διαφορετικών κιτ εξέτασης.

Η ερευνητική ομάδα στο νοσοκομείο «Τζον Ράντκλιφ» της Οξφόρδης ανέλυσε τα αποτελέσματα 3,5 εκατομμυρίων εξετάσεων PCR που πραγματοποιήθηκαν στη Βρετανία από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Ένα εκατομμύριο τεστ ήταν θετικά και τα υπόλοιπα αρνητικά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνδύασαν τα δεδομένα με προηγούμενες μετρήσεις της ευαισθησίας και της αξιοπιστίας rapid test από τέσσερις εταιρείες (Innova, Deep Blue, Orient gene and Abbott).

Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι τα γρήγορα τεστ θα είχαν ανιχνεύσει έως και το 89,5% των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περίπτωση του πιο αξιόπιστου κιτ ή τουλάχιστον το 83% στην περίπτωση του λιγότερο αξιόπιστου.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ακόμα ότι οι ασθενείς με υψηλό ιιό φορτίο μεταδίδουν τον ιό πιο εύκολα και ότι η μετάδοση από παιδιά είναι σχετικά σπάνια.