Κορωνοϊός: Τι θα ισχύσει για λιανεμπόριο και εστίαση τα Χριστούγεννα

437

Κρούσματα, θάνατοι και νοσηλείες σε κλίνες ΜΕΘ δεν έχουν την πτωτική τάση που θα περιμέναν οι αρχές δεδομένου ότι το γενικό lockdown βρίσκεται στη 11η μέρα ισχύος του. Το χθεσινό ρεκόρ 443 νοσηλειών, που συνοδευόταν από 2.422 κρούσματα και 63 θανάτους φαίνεται να κλειδώνει την παράταση του lockdown.

Για τουλάχιστον 2 εβδομάδες αναμένεται να πάρει παράταση το lockdown – όπως όλα δείχνουν- και αυτό γιατί θεωρείται δύσκολο από τους λοιμωξιολόγους εντός 12 ημερών να γίνει διαχειρίσιμη η κατάσταση, τη στιγμή που ο στόχος για άρση των περιοριστικών μέτρων από τους ειδικούς είναι να μειωθούν τα νέα κρούσματα στα 500.

Επί τάπητος έχει τεθεί και το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη, με την προσδοκία των εμβολιασμών.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα πιο αισιόδοξος φαίνεται ο Μανώλης Δεμιρτζάκης, που προβλέπει λειτουργία των καταστημάτων τα Χριστούγεννα αν δεν συνεχίσουν να υπάρχουν μαζικές ανεύθυνες συναθροίσεις.

Οριζόντια και με αυστηρά μέτρα πρέπει να είναι η άρση του lockdown υποστήριξε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Σημείωσε μάλιστα ότι λογικά το Δεκέμβριο τα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται κοντά στα 500, αριθμός ιδιαίτερα κοντά στο στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση κι οι ειδικοί.

«Είμαι εναντίον της λογικής ότι το lockdown αποτελεί τη λύση, δηλαδή αυτό το ακορντεόν που έχω ακούσει. Νομίζω ότι κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία και αυτή τη μείωση ή τη σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα του lockdown, αλλά των προηγούμενων μέτρων.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό σημαίνει και είναι το αισιόδοξο ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα έχοντας μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τον περιορισμό της εστίασης σε κάποιο βαθμό κλπ. Από τη στιγμή που το lockdown θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κι εκτιμώ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική να ανοίξουμε σιγά σιγά την αγορά.

Τον Μάιο ανοίξαμε σιγά σιγά γιατί θέλαμε να δούμε ποια κομμάτια των δραστηριοτήτων έχουν επίδραση και ποια όχι. Τώρα αυτά τα ξέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι λέει για το άνοιγμα της εστίασης

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στη λειτουργία επισημαίνοντας ότι είναι άλλο μια οικογενειακή ταβέρνα κι άλλο τα μπουζούκια. «Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε και για επιπλέον δραστηριότητες», επισήμανε.

Όπως εξήγησε «δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown, γιατί τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και θα λειτουργούμε με αυστηρά μέτρα. Κάθε μέτρο, το οποίο είναι αυστηρό και δύσκολο χρειάζεται έναν χρόνο αφομοίωσης. Αυτό χτίζει τη συμμόρφωση. Η αναμονή ότι τα μέτρα θα αφομοιωθούν από την επόμενη μέρα, δεν είναι ρεαλιστική».

Μπορεί να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα

Πρόσθεσε ότι αν εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και ο αριθμός είναι γύρω στα 500 κρούσματα, είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα. «Μην περιμένουμε ότι δε θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθαίνουν ή δε θα ζορίζεται λίγο το σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως κίνητρο είναι ότι έρχονται λύσεις πιο σταθερές, όπως το εμβόλιο, επομένως δε μιλάμε για κάτι που είναι επ’ αόριστον, είναι κάτι για τους επόμενους 3-4 μήνες, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται πολύ σοβαρά η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του εμβολίου».

Για τις συγκεντρώσεις

Σχετικά με τις συγκεντρώσεις που παρατηρήθηκαν χθες ο καθηγητής δήλωσε ότι «είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δυστυχώς δεν μπορεί να λείψει η Ελλάδα .

Πριν από λίγο καιρό εν μέσω 5.000 κρουσμάτων στη Γενεύη, 5.000 άτομα διαδήλωναν γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τους μισθούς κατά 1%.

Αυτό βέβαια οδήγησε σε περαιτέρω κρούσματα κι επιβράδυνση της διαδικασίας μείωσης. Με απογοητεύουν οι εικόνες αυτές και πως προσπαθούν κάποιοι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και κάποιοι άλλοι στον βωμό των δικαιωμάτων τους να βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», κατέληξε.

Συγκρατημένη η κυβέρνηση

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 10ήμερο καθώς ανάλογα με την πορεία του κορωνοϊού θα ληφθούν και οι αντίστοιχες κυβερνητικές αποφάσεις για το lockdown και την άρση του, όπως δήλωσε και ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στα Παραπολιτικά 90,1:

«Θα κάνουμε πάντα αυτό που θα χρειαστεί από τις περιστάσεις και από το επιδημιολογικό φορτίο προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Άρα πάντα θα παίρνουμε το κατάλληλο μέτρο που εκείνη τη στιγμή ενδείκνυται σύμφωνα με τους ειδικούς για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Δεν θα αποκλείουμε ποτέ κανένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι να μπορέσει να εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού. Όσον αφορά το σχέδιο για το lockdown, σήμερα περιμένουμε να γίνει –με τον αριθμό των κρουσμάτων- μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τα κρούσματα της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας , περιμένουμε αυτό να διατηρηθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και σιγά σιγά να πέφτουμε σε αριθμό κρουσμάτων και να προσεγγίζουμε επίπεδα τα οποία θα μας επιτρέψουν σιγά σιγά να ξανανοίξουμε .

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αξιολογήσουμε αυτή την κατάσταση Παρασκευή και Δευτέρα και αν χρειαστεί να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα, αυτό θα κάνουμε . Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το Μάιο, που είχαμε ανοίξει σε 3 φάσεις 4 – 11 -18 Μαΐου, είναι πιθανό να ξαναγίνει αυτό. Τις αποφάσεις μας θα τις πάρουμε στο τέλος αυτής της εβδομάδας αρχές της επόμενης. Τα στοιχεία για αυτές τις ημέρες δείχνουν επιπέδωση της καμπύλης, ελπίζουμε και οι πτώση να είναι αντίστοιχα γρήγορη.

Είναι άλλο πράγμα η πίεση στο σύστημα υγείας –που είναι αποτέλεσμα των κρουσμάτων πριν 10-14 ημέρες και αυτή η πίεση έχουμε πει ότι αυτή την εβδομάδα θα κορυφωθεί. Ο σχεδιασμός μας είναι να μπορέσουμε να αποφορτίσουμε συγκεκριμένες περιοχές που δέχονται αυτή την πίεση με κατάλληλες μετακινήσεις στο εθνικό σύστημα υγείας , με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα ακόμα και με επίταξη αν χρειαστεί για να έχουμε περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα , με ενεργοποίηση και άλλων λύσεων όπως και στρατιωτικών νοσοκομείων. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί ώστε σε όλη την επικράτεια να κατανεμηθεί αυτή η πίεση για να μην έχουμε προβλήματα. Όντως η πίεση στο σύστημα υγείας αυτή την εβδομάδα θα είναι μεγάλη και είναι αυξανόμενη από την άλλη τα κρούσματα αρχίζουν να πέφτουν λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί».