Κορωνοϊός: Το δυσάρεστο σύμπτωμα που επιμένει για μήνες

385

Ποιες είναι οι επιπτώσεις.

 

Οι διαταραχές στην όσφρηση μετά τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 δεν περιορίζονται στην ανοσμία, ένα από τα πρώτα δευτερεύοντα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού. Για κάποιους ασθενείς έπεται δυσάρεστη συνέχεια.

Η παροσμία μπήκε στη ζωή της Lucy λίγους μήνες μετά την ανάρρωσή της από την COVID-19 και τη συνοδεύει έως σήμερα, οκτώ μήνες μετά. Πρόκειται για μία δυσλειτουργία της όσφρησης που αλλοιώνει την αίσθηση με αποτέλεσμα τα πάντα να μυρίζουν διαφορετικά και όχι ευχάριστα σύμφωνα με τις εμπειρίες ασθενών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι συνδέεται με ιογενείς λοιμώξεις και εμφανίζεται μετά την ανάρρωση του ασθενούς.

Το ενδιαφέρον στην ιστορία της είναι πως της παροσμίας προηγήθηκε η παντελής έλλειψη γεύσης και όσφρησης μία εβδομάδα αφότου ανάρρωσε από την COVID-19.

«Τη μία μέρα ήταν καλό και την επόμενη σιχαμερό» εξηγεί ο γιατρός της καθηγητής Δρ Carl Philpott, ωτορινολαρυγγολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, για το πλήθος τροφίμων και ροφημάτων που η «δυσωδία» τα οδηγούσε στον κάδο σκουπιδιών. Καφές, κρασί, σοκολάτα, αυγά, μπύρα ή και το σκόρδο ακόμη, ανέδιδαν για τη Lucy μια απαίσια μυρωδιά «θανάτου» ή «ακαθαρσιών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Philpott.

Η παροσμία οδήγησε αναπόφευκτα σε πείνα και ψυχική αναστάτωση: αφενός το ενοχλητικό σύμπτωμα καθιστούσε τη σίτιση μαρτύριο, αφετέρου η προσπάθεια καταπολέμησής του ήταν αναποτελεσματική· ακόμη και η οδοντόκρεμα είχε απαίσια γεύση. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα που επιλέγει πια ως ασφαλή δεν θα εντάσσονταν σε μια υγιεινή διατροφή, η κατανάλωση φαγητού φαίνεται στην ίδια αγχωτική ή βαρετή, με συνέπειες την κακή διάθεση και τις δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις.

Πώς εξηγείται η ανοσμία;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το πρόσφατο σύμπτωμα της COVID-19 οφείλεται στις βλάβες που προκαλεί η λοίμωξη στους υποδοχείς της όσφρησης με αποτέλεσμα την αδυναμία ανίχνευσης των μορίων των οσμών που διαλύονται στη ρινική βλέννα, και τη μερική μόνο ανάκαμψή τους μετά την ανάρρωση.

Οι άνθρωποι συλλαμβάνουν τις μυρωδιές ως ένα μείγμα μορίων οσμών. Με κάποιους υποδοχείς αδρανείς επομένως, το σήμα που στέλνεται στον εγκέφαλο αλλοιώνεται οδηγώντας στην αίσθηση της δυσάρεστης συχνότερα και ευχάριστης πιο σπάνια μυρωδιάς.

Για όσους νόσησαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα όσφρησης, οι ειδικοί συστήνουν «εκπαίδευση» της αίσθησης ώστε να επανέλθει και, για μεγαλύτερη ευκολία ρινικής διέγερσης, προτείνεται να μυρίζουν μουστάρδα ή χρένο, τα οποία ενεργοποιούν το τρίδυμο νεύρο.

Δεδομένου πως πρόκειται για ένα πρόσφατο σχετικά επιστημονικό στοιχείο σχετικά με την COVID-19, κρίνεται αναγκαία η διενέργεια μελετών που θα οδηγήσουν σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες έναντι του ενοχλητικού συμπτώματος.