Τετάρτη 15.07.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Η Μέι στις Βρυξέλλες με σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση του Brexit

Η Μέι στις Βρυξέλλες με σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση του Brexit

Η Τερέζα Μέι επισκέπτεται, σήμερα, τις Βρυξέλλες σε αναζήτηση τροποποιήσεων της συμφωνίας του Brexit που έχει συνομολογήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα προσκρούσει πάλι στις ευρωπαϊκές θέσεις που δεν αφήνουν περιθώρια για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την συμφωνία εξόδου και ειδικότερα για το ιρλανδικό backstop.

Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί στις 18.30 τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι δεν περιμένει να υπάρξει πρόοδος, με φόντο τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ματαίως «περιμένει ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις» από το Λονδίνο.

Ανώτατη διπλωματική επιτροπή της ΕΕ δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες εξανεμίζεται, προειδοποιώντας ότι η Τερέζα Μέι δεν βρίσκεται καν κοντά σε κάποια διαπραγματευτική πρόταση.

Παράλληλα, ευρωπαϊκές εκλογές στις Βρυξέλλες προειδοποίησαν σήμερα ότι η Βρετανία έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα του Μαρτίου για να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαφορετικά θα είναι πολύ αργά για την οργάνωση της συνάντησης των 27 ηγετών ώστε να δώσουν την έγκρισή τους εγκαίρως πριν από την ημερομηνία κλειδί της 29ης Μαρτίου.

«Εχουν προθεσμία μέχρι τις 10, το πολύ 15 Μαρτίου», δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή εξηγώντας ότι χρειάζεται χρόνος για να προετοιμασθεί η σύνοδος κορυφής της 21-22 Μαρτίου. «Διαφορετικά, θα αναγκασθούμε σε καθυστέρηση του Brexit ή για έξοδο χωρίς συμφωνία», προειδοποίησε η πηγή.

Η Τερέζα Μέι αναζητεί στις Βρυξέλλες κάτι που θα πείσει τους ευρωφοβικούς των Τόρις ότι το backstop δεν θα κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο επ΄αόριστον προσδεδεμένο στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Για τον λόγο αυτόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit θα επισκεφθούν τις προσεχείς ημέρες τις Βρυξέλλες αναζητώντας ένα «νομικό κείμενο» που θα προσφέρει «εγγυήσεις» για το backstop.

Επίσης, η Μέι βγάζει από το ντουλάπι την συμβιβαστική πρόταση Malthouse, η οποία είχε ως στόχο να ενώσει τους Τόρις γύρω από μία λύση τεχνολογικού χαρακτήρα για τα ιρλανδικά σύνορα που θα αντικαθιστούσε το backstop.

Η ΕΕ απαντά ότι οι εναλλακτικές στο backstop διευθετήσεις που προτείνει ο συμβιβασμός Malthouse δεν υφίστανται και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση για την μη επαναφορά των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ειδικότερα ότι ο συμβιβασμός Malthouse δεν μπορεί να γίνει δεκτός διότι αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό δίκαιο στα ίδια τα σύνορά της.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές αντιμετωπίζουν την λύση Malthouse ως επιτομή της ατμόσφαιρας «madhouse» (τρελοκομείου) στο Ουέστμινστερ καθώς το ρολόι συνεχίζει να χτυπά.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.