Δευτέρα 13.07.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • ΕΕ σε Αλβανία: Να συνεχιστεί με διαφάνεια η έρευνα για το θάνατο Κατσίφα

ΕΕ σε Αλβανία: Να συνεχιστεί με διαφάνεια η έρευνα για το θάνατο Κατσίφα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις» στην υπόθεση της δολοφονίας του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, αναφέρει ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Στην απάντησή του ο κ. Χαν επισημαίνει πως «όσον αφορά τα συγκεκριμένα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 2018, εναπόκειται στις αλβανικές αρχές επιβολής του νόμου να συνεχίσουν με ενδελέχεια και διαφάνεια την εν εξελίξει έρευνα σχετικά με το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο ενός πολίτη».

Επισημαίνει, δε, πως στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου της με την Αλβανία, η Κομισιόν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εδραίωση του κράτους δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις στους εν λόγω τομείς.

Στην γραπτή ερώτηση την οποία υπέβαλε στις 29/10/2018 ο Έλληνας ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος» επισήμανε ότι «η ελληνική κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από την εν ψυχρώ εκτέλεση του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο πλαίσιο εκκαθαριστικής επιχείρησης της αλβανικής αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου 2018 στην περιοχή του χωριού Βουλιαράτες».

Ανέφερε ακόμη πως έχει επανειλημμένα καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι αλβανικές αρχές επιδίδονται «στη συστηματική και βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητα, γκρεμίζοντας εκκλησίες, αρπάζοντας ακίνητα και τρομοκρατώντας, παραβιάζοντας κατάφωρα διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914 για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου».

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.