Κυριακή 31.05.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Brexit: Δεν κατατίθεται η τροπολογία υπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος

Brexit: Δεν κατατίθεται η τροπολογία υπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος

Oι Βρετανοί βουλευτές που στηρίζουν την εκστρατεία ‘People's Vote’, ανακοίνωσαν την απόφαση να μην υποβάλουν τροπολογία υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το κοινοβούλιο, η βουλευτής των Συντηρητικών Σάρα Γουόλαστον είπε ότι η απόφαση λήφθηκε «με μεγάλη λύπη», διότι αυτή τη στιγμή και μέχρι ο ηγέτης της μείζονος αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν να τη στηρίξει, μια τροπολογία υπέρ της «Λαϊκής Ψήφου» δε θα περνούσε από τη Βουλή.

Η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος του κ. Κόρμπιν, Λουσιάνα Μπέργκερ πρόσθεσε ότι είναι λυπηρό που η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε δεσμεύεται στη στήριξη μίας «εφικτής» πολιτικής πρότασης.

«Και παρόλα αυτά ξέρουμε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, υποστηρικτών και μελών του Εργατικού Κόμματος θέλουν τον τελικό λόγο επί οποιασδήποτε συμφωνία του Brexit. (...) 

Οι Εργατικοί θα έπρεπε να χαράζουν μία ξεκάθαρη, διαφορετική πορεία, όχι να διευκολύνουν ένα Brexit που διαλύει θέσεις εργασίας», πρόσθεσε η κα Μπέργκερ, πλαισιωμένη από βουλευτές όλων των κομμάτων.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας υπέρ της Λαϊκής Ψήφου έχουν ταχθεί υπέρ της υποβολής κοινοβουλευτικής τροπολογίας όταν θα διαφαίνεται ο σχηματισμός της απαιτούμενης πλειοψηφίας μεταξύ των βουλευτών.
Πάντως δική τους πρόταση τροπολογίας που καλεί την κυβέρνηση «να αποκλείσει το σενάριο του no-deal και να προετοιμάσει μία λαϊκή ψήφο» με την επιλογή παραμονής στην ΕΕ κατέθεσαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Η συγκεκριμένη τροπολογία θεωρείται συμβολική και απίθανο να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από τη στιγμή που έχει κατατεθεί από ένα μόνο κόμμα.

Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν προτάσεις τροπολογιών επί της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα βήματα στο Brexit ενόψει της ψηφοφορίας της ερχόμενης Τρίτης. Ήδη έχουν κατατεθεί 14 τροπολογίες, με τις πιο σημαντικές να επιδιώκουν παράταση της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποδέχθηκε το πρωί στην Ντάουνινγκ Στριτ τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων της χώρας. Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας των συναντήσεων, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είπαν ότι ζήτησαν από την κα Μέι να αλλάξει πορεία και «να σταματήσει να προσπαθεί να ικανοποιήσει την πιο δεξιά πτέρυγα του κόμματός της».

Η συγκλίνουσα εκτίμηση των επικεφαλής των συνδικάτων, ωστόσο, ήταν ότι η κα Μέι δε φαίνεται διατεθειμένη να εισακούσει τα αιτήματά τους υπέρ ενός πιο μαλακού Brexit.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Airbus Τομ Έντερς προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι σε περίπτωση σκληρού Brexit η εταιρεία θα μπορούσε να μεταφέρει μονάδες παραγωγής εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Χαρακτήρισε το άτακτο Brexit «τρέλα» και «ντροπή» το γεγονός ότι οι πολιτικοί δεν έχουν ακόμα καταφέρει να παράσχουν βεβαιότητα στον επιχειρηματικό κόσμο ως προς το Brexit.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.