Δευτέρα 25.05.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Τα κίτρινα γιλέκα κινητοποιούνται στο Βέλγιο: Οι Βρυξέλλες σε αναταραχή

Τα κίτρινα γιλέκα κινητοποιούνται στο Βέλγιο: Οι Βρυξέλλες σε αναταραχή

Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στο ρυθμό του Παρισιού έχουν μπει και οι Βρυξέλλες, με την εμφάνιση για δεύτερη φορά στο κέντρο της πόλης εκατοντάδων πολιτών με κίτρινα γιλέκα. Η αστυνομία των Βρυξελλών είχε από το πρωί προετοιμαστεί και απομονώσει με οδοφράγματα προστασίας την Ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, όπου συνήθως καταλήγουν οι πορείες των διαμαρτυρόμενων.

 

Ωστόσο σημειώθηκαν επεισόδια και βανδαλισμοί σε περιφερειακά σημεία.

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

«Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, η ζωή του δεν κινδυνεύει» εξήγησε στο AFP η Ίλσε φαν ντε Κίρε, η εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας στην περιοχή.

Τα κίτρινα γιλέκα στο Βέλγιο πρωτοεμφανίστηκαν σε πόλεις του νότου της χώρας όπου επί τρεις εβδομάδες, μπλόκαραν δεξαμενές και χώρους αποθήκευσης καυσίμων, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στη διανομή του οικιακού μαζούτ.

Αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε προς τη Βελγική κυβέρνηση ήταν ο Σάρλ Μισέλ, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Μακρόν να αποφασίσει και αυτός την ακύρωση της πρόθεσης του να αυξηθεί η φορολογία στα καύσιμα.

Οι Βέλγοι διαδηλωτές έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα και για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την επόμενη πενταετία τη πώληση των αυτοκινήτων Ντίζελ και να απαγορεύσει απο το 2023 την κυκλοφορία τους στη πόλη των Βρυξελλών.

Καταλογίζουν στη κυβέρνηση ότι αυτές οι αποφάσεις συνιστούν εμπαιγμό των καταναλωτών καθώς οι πωλήσεις των αυτοκινήτων ντίζελ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και μάλιστα με μεγάλες οικονομικές προσφορές, λόγος για τον οποίο έχουν αυξηθεί.

Συμπληρωματικό πρόβλημα για τη κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ που φαίνεται να ακροβατεί πάνω σε μια κλωστή είναι η ηχηρή αντίδραση του εθνικιστικού κόμματος της Φάλνδρας N-VA που αποδοκιμάζει ανοιχτά - ως κυβερνητικός εταίρος- τη πρόθεση του Βέλγου πρωθυπουργού να συνυπογράψει τη συμφωνία του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό.

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σάρλ Μισέλ ταξίδεψε στο Μαρακές, μετά τον πολιτικό ελιγμό να ζητήσει εξουσιοδότηση του κοινοβουλιου για αυτό του το ταξίδι αλλά οι Φλαμανδοί εθνικιστές ότι αν αποδεχθεί να υπογράψει τη συμφωνία στη Νέα Υόρκη θα ρίξουν αμέσως τη κυβέρνηση.

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται για ακόμη μια φορά να αποφασίσουν για δύσκολα θέματα που αφορούν στη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας ακόμη σε εκκρεμότητα τα δυο σπουδαιότερα κεφάλαια δηλαδή, την έλλειψη κοινής πολιτικής ασύλου και το ζήτημα της κατανομής νέο εισερχόμενων μεταναστών.

Στο Βέλγιο εκτιμούν ότι το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έχει πολύ μικρότερη δυναμική απο το αντίστοιχο στη Γαλλία και σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται ανεξέλεγκτο σε μια χώρα που οι εθνικοί και πολιτιστικοί διαχωρισμοί είναι απολύτως σαφείς. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί διεθνής δημοσιότητα, τα κίτρινα γιλέκα έχουν προκαλέσει πολλές δολιοφθορές στο κύκλωμα διακίνησης καυσίμων του Βελγίου από τις αρχές Νοεμβρίου.

Αστυνομικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σχεδόν κάθε βράδυ έκτοτε επεισόδια σε μικρές πόλεις του Νότου.

Πηγή: protothema.gr 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.