Παρασκευή 29.05.2020

Παρέμβαση Νίμιτς για τις δηλώσεις Ζάεφ

Παρέμβαση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αφορμή η έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για την ύπαρξη «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, που με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχουν την δυνατότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας.

Δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο άρθρο ή άρθρα εδράζεται το παράπονο, αν και δεν αποκλείεται να είναι η απαγόρευση στην διατύπωση αλυτρωτικών τοποθετήσεων από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Μίλε Μποσνιακόφσκι απέφυγε από την πλευρά του να σχολιάσει το θέμα. Σε ερώτηση που του έθεσε η «Καθημερινή» για το εάν ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε σε «Αιγαιάτες Μακεδόνες», απάντησε ότι «δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών που να προσδιορίζουν το δικαίωμα της χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες».

Η εξέλιξη έρχεται την στιγμή που η Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροποποιήσεις του Συντάγματος, στο πλαίσιο της αναθεώρησης που απαιτεί η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την κύρωση των αλλαγών αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου και θα απαιτεί εκ νέου ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα χρειάζεται και πάλι την στήριξη των οκτώ «ανταρτών» βουλευτών της αντιπολίτευσης

skai.gr

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.