Παρασκευή 29.05.2020

Kαταγγελία κατά της βρετανικής κυβέρνησης

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων με την οποία ζητούν επισήμως την έναρξη διαδικασίας με την οποία η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να κριθεί ότι καταφρονεί το σώμα, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης και του DUP, το οποίο θεωρητικά στηρίζει την πρωθυπουργό Μέι.

Τα κόμματα έτσι αντιδρούν στη δημοσιοποίηση περίληψης και όχι αυτούσιας της νομικής γνωμάτευσης του γενικού εισαγγελέα επί της συμφωνίας του Brexit. Οι βουλευτές έχουν ψηφίσει υπέρ της δημοσιοποίησης αυτούσιας της γνωμάτευσης.

Το Εργατικό Κόμμα επικαλείται πληροφορίες του Τύπου που αναφέρουν ότι η πλήρης γνωμάτευση περιλαμβάνει την προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι το λεγόμενο backstop για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία θα μπορούσε να ισχύσει επ’ άπειρον.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ηνωμένου Βασιλείου και ανώτατος νομικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Τζέφρι Κοξ παραδέχθηκε, εν τω μεταξύ, ότι η χώρα δεν έχει δικαίωμα μονομερούς τερματισμού αυτού του ‘backstop’ που περιέχεται στη συμφωνία του Brexit.

Σε μια σπάνια ενημέρωση της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων, ο γενικός εισαγγελέας ανέπτυξε το περιεχόμενο της νομικής γνωμάτευσης που έχει δώσει στην κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι θα προτιμούσε να υπήρχε μονομερές δικαίωμα τερματισμού του backstop, της ασφαλιστικής δικλείδας που προβλέπει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μέχρι να βρεθεί άλλη λύση για την αποφυγή των συνόρων στην Ιρλανδία.

«Παρόλα αυτά» συμπλήρωσε ο κ. Κοξ, «η συμφωνία με την ΕΕ είναι ένας λογικός συμβιβασμός».

Σημείωσε, επίσης, ότι ορίζεται ρητώς πως το backstop έχει συμφωνηθεί με την προοπτική να είναι προσωρινό. Εκτίμησε ότι θα ήταν πολιτικά επιζήμιο για την ΕΕ να επιδιώξει να δεσμεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το backstop για πολύ μεγάλη χρονική περίοδο.

Πλέον αναμένεται η απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκαου για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία επί της καταγγελίας για περιφρόνηση του σώματος.

Θεωρητικά η διαδικασία θα μπορούσε να καθυστερήσει τη συζήτηση για τη συμφωνία του Brexit που αρχίζει την Τρίτη. Θα μπορούσε επίσης η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να δημοσιοποιήσει την πλήρη νομική γνωμάτευση. Τυπικά, θα μπορούσε να τεθεί και ζήτημα πειθαρχικών ποινών για αρμόδια μέλη της κυβέρνησης.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.