Τετάρτη 15.07.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Η Βρετανία απέρριψε τουρκικό αίτημα για έκδοση «γκιουλενιστή» επιχειρηματία

Η Βρετανία απέρριψε τουρκικό αίτημα για έκδοση «γκιουλενιστή» επιχειρηματία

Η βρετανική Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του αυτοεξόριστου επιχειρηματία Χαμντί Ακίν Ιπέκ, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα για χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

Ο δικαστής έκρινε πως τυχόν επιστροφή του 54χρονου Ιπέκ στην πατρίδα του εγείρει φόβους για κακομεταχείρισή του από τις τουρκικές Αρχές. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απαγορεύει ρητά τον βασανισμό ή την εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων.

Η Τουρκία αναμένεται να εφεσιβάλει την απόφαση.

Σημειώνεται πως με παρόμοιο σκεπτικό ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει τα αιτήματα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο κ. Ιπέκ εγκατέλειψε την Τουρκία το 2015, μετά την ρήξη ανάμεσα στην ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση και το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον άνδρα που η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Οι εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης που είχε τέθηκαν στη συνέχεια υπό τον έλεγχο του κράτους.

Αποχωρώντας από το δικαστήριο ο κ. Ιπέκ εξέφρασε την ικανοποίησή του με το αποτέλεσμα, και κατηγόρησε την Άγκυρα πως τον διώκει για πολιτικούς λόγους.

Ο επιχειρηματίας και δύο ακόμα άνδρες τέθηκαν υπό κράτηση στην Βρετανία μετά από αίτημα της Τουρκίας, η οποία τους θεωρεί υψηλόβαθμα στελέχη του δικτύου Γκιουλέν. Αντιμετώπιζαν κατηγορίες για χρηματοδότηση τρομοκρατών, απάτη και για σχέδια ξεπλύματος χρήματος.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.