Τετάρτη 15.07.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Eurogroup: Οι Ιταλοί είναι ανεύθυνοι και ρισκάρουν με κούρεμα καταθέσεων

Eurogroup: Οι Ιταλοί είναι ανεύθυνοι και ρισκάρουν με κούρεμα καταθέσεων

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν ότι η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μια τεράστια αναδιάρθρωση χρέους και κούρεμα των καταθέσεων, αν δεν κάνει πίσω στη διαμάχη της με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.

«Όταν ο Τρία ανέφερε στο Eurogroup ότι ο στόχος για το έλλειμμα την επόμενη τριετία είναι στο 2,4%, πέσαν σε όλους τα σαγόνια» τόνισε αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Το κλίμα ήταν πως αυτό είναι πραγματικά ένα πολύ κακό σήμα» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η θετική αντίδραση των αγορών στην πρόταση της Ιταλίας για το 2020 και 2021 είναι απόλυτα γελοία, είναι απεγνωσμένοι να βρουν κάποιο καλό νέο, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχουν ψευδαισθήσεις» σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος.


«Υποτιμούν το μέγεθος, την απόλυτη τρέλα της απόκλισης. Και οι προβλέψεις των Ιταλών για την ανάπτυξη είναι αστείες. Η ανάπτυξη, ειδικά με την κυβέρνηση αυτή, δεν θα βελτιωθεί, θα επιδεινωθεί» πρόσθεσε. «Τα δημοσιονομικά σχέδια για τα επόμενα τρία χρόνια σημαίνουν ότι η Ιταλία και η ευρωζώνη μαζί της υπνοβατούν προς την επόμενη κρίση» προειδοποίησε τρίτος αξιωματούχος.

«Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί μέσω του ESM. Και δεν είναι μόνο τεχνικά ζητήματα για το μέγεθος του ESM, αλλά πρώτα από όλα πολιτικά: οι πολίτες, ειδικά των βόρειων χωρών, αλλά και άλλοι, δεν θέλουν καν να δοκιμάσουν να χρησιμοποιηθεί ο ESM για την Ιταλία» υποστήριξε τέταρτος αξιωματούχος. «Οπότε μια μεγάλη, τεράστια αναδιάρθρωση θα είναι ο μόνος τρόπος», επισήμανε ο αξιωματούχος.

«Αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, θα πρέπει να ακολουθήσει μια αναδιάρθρωση και αυτό θα διαγράψει τις αποταμιεύσεις μιας μεγάλης μερίδας του ιταλικού λαού» υπογράμμισε ο τρίτος αξιωματούχος, αναφερόμενος στο «κούρεμα» των καταθέσεων.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας δεν ενδιαφέρονται να συμμορφωθούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί η κόντρα με τις Βρυξέλλες αυξάνει τη δημοτικότητά τους.

Το ερώτημα είναι, σύμφωνα με το Reuters, κατά πόσον η άσκηση πίεσης από την ευρωζώνη, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την απόρριψη του προϋπολογισμού από την Κομισιόν, μπορεί να φέρει γρήγορα αποτελέσματα και να οδηγήσει σε αλλαγές στους στόχους για το έλλειμμα.

«Η αντιπαράθεση που θα τους περιμένει είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαντάζονται» τόνισε ο δεύτερος αξιωματούχος. «Ζουν στον κόσμο τους. Είναι τελείως ανεύθυνο αυτό που συμβαίνει», πρόσθεσε.

Πηγή: protothema.gr

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.