Τετάρτη 19.02.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Facebook & Τwitter: «Mea Culpa» για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας στις αμερικανικές εκλογές

Facebook & Τwitter: «Mea Culpa» για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας στις αμερικανικές εκλογές

Το Facebook και το Twitter παραδέχτηκαν ότι τους χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από ό,τι θα έπρεπε για να αντιμετωπίσουν τις εκστρατείες προπαγάνδας από το εξωτερικό με σκοπό την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Μιλώντας ενώπιον Αμερικανών κοινοβουλευτικών, η Σέριλ Σάντμπεργκ, chief operating officer του Facebook, είπε ότι το κοινωνικό δίκτυο κινήθηκε «πολύ αργά» για να δράσει σχετικά με τις παρεμβάσεις στις εκλογές. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, είπε ότι η πλατφόρμα του ήταν ελλιπώς προετοιμασμένη για εξοπλισμένη για αυτό που χαρακτήρισε ως «weaponisation» (χρήση ως «όπλο») του διαλόγου.

Όπως σημειώνει το BBC, η Google δεν εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μαρκ Γουόρνερ, ο οποίος εξέφρασε τη «βαθιά του απογοήτευση» που η Google «επέλεξε να μη στείλει τη δική της κορυφαία εταιρική ηγεσία».

Σημειώνεται επίσης πως ο Ντόρσεϊ αναφέρθηκε σε άλλο ένα φλέγον ζήτημα του χώρου των social media, παραδεχόμενος πως οι αλγόριθμοι της εταιρείας του δεν ήταν πάντα «αντικειμενικοί»: Όπως είπε, η πλατφόρμα του «αδίκως» μείωσε το επίπεδο ορατότητας 600.000 λογαριασμών, περιλαμβανομένων κάποιων που ανήκουν σε μέλη του Κογκρέσου- ωστόσο δεν ήταν σε θέση να πει εάν οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Ρεπουμπλικανοί, Δημοκρατικοί κλπ. Υπενθυμίζεται πως αρκετοί Ρεπουμπλικανοί, περιλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορούν το Twitter (και τα social media εν γένει) για προκατάληψη σε βάρος των πιο συντηρητικών απόψεων.

Ο Ντόρσεϊ τόνισε πως το Twitter «δεν χρησιμοποιεί πολιτική ιδεολογία για να λαμβάνει αποφάσεις, είτε σχετίζονται με αξιολόγηση περιεχομένου στην υπηρεσία μας, είτε το πώς επιβάλλουμε τους κανόνες μας». Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η εταιρεία έχει κάνει λάθη.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και γενικοί εισαγγελείς πολιτειών θα έχουν συνάντηση μέσα στον μήνα για να συζητήσουν προβληματισμούς περί «σκόπιμης καταστολής της ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών» από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Τη συνάντηση αυτή συγκάλεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσοινς, για τις 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να «συζητηθούν οι αυξανόμενοι προβληματισμοί πως αυτές οι εταιρείες ενδεχομένως να βλάπτουν τον ανταγωνισμό και να καταπνίγουν σκόπιμα την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών στις πλατφόρμες τους», όπως ανέφερε ο Ντέβιν Ο' Μάλεϊ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.