Κυριακή 31.05.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο υπό τη Μέι για έγκριση στρατιωτικής επιχείρησης σε Συρία

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο υπό τη Μέι για έγκριση στρατιωτικής επιχείρησης σε Συρία

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα συγκαλέσει εντός της Πέμπτης η Τερέζα Μέι για να συζητηθεί η πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τη Βρετανία στη Συρία, στο πλευρό ΗΠΑ και Γαλλίας.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς της να εγκρίνουν κάποια μορφή στρατιωτικής συμμετοχής της χώρας σε επιχείρηση κατά του συριακού καθεστώτος. 

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η κα Μέι δεν προτίθεται να ζητήσει την εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου για να δώσει εντολή δράσης στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, παρά τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματός της.

Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει το δικαίωμα επίκλησης του λεγόμενου «βασιλικού προνομίου» στην περίπτωση απόφασης συμμετοχής σε στρατιωτική επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση να ζητηθεί έγκριση από το κοινοβούλιο.

Από το 2003, ωστόσο, και τον πόλεμο στο Ιράκ υπάρχει στη Βρετανία η άτυπη παραδοχή πως ανάλογες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τη συναίνεση των βουλευτών.

Το 2013 ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε χάσει την κρίσιμη ψηφοφορία για συμμετοχή της Βρετανίας σε βομβαρδισμό θέσεων του συριακού καθεστώτος.

Η κα Μέι παρείχε ενδείξεις ότι προσανατολίζεται προς την ανάληψη στρατιωτικής δράσης όταν είπε την Τετάρτη πως η εικόνα για το ποιος ευθύνεται για την καταγγελλόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα έχει αρχίσει να ξεδιαλύνεται, με «όλες τις ενδείξεις» να στρέφονται κατά των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την ίδια ώρα η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph αναφέρει πως τα βρετανικά υποβρύχια που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους τόμαχωκ έχουν προωθηθεί σε απόσταση βολής από την Συρία.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι η Τερέζα Μέι διέταξε βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός εμβέλειας πυραύλων με τη Συρία ώστε να είναι σε ετοιμότητα να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια στο συριακό στρατό οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν το νωρίτερο - όπως επισημαίνει - την Πέμπτη το βράδυ.

Στο ίδιο ωστόσο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι η Τερέζα Μέι αν και δεν έχει ακόμη αποφασίσει τί στάση θα τηρήσει η Βρετανία, ωστόσο θέλει να είναι σε θέση να δράσει άμεσα.

Πηγή skai.gr

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.