Τετάρτη 15.07.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • FT: Φόβοι ότι η Ιταλία κατευθύνεται για τη δική της στιγμή ΣΥΡΙΖΑ

FT: Φόβοι ότι η Ιταλία κατευθύνεται για τη δική της στιγμή ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τόνι Μπάρμπερ των Finacial Timesο προσπαθεί να απαντήσει το ερώτημα αν η Ιταλία κατευθύνεται προς μια στιγμή ΣΥΡΙΖΑ «μια ταυτόχρονη κρίση χρέους, τραπεζών και νομίσματος τόσο τρομακτική όσο αυτή που κόντεψε να πετάξει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη το 2015».

Όπως παρατηρεί ο δημοσιογράφος των FT αρκετοί από τους συμμετέχοντες ένιωσαν άβολα από τον παραλληλισμό της ανόδου στην εξουσία στην Ελλάδα της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και την εκλογική επιτυχία τον περασμένο μήνα στην Ιταλία του κινήματος Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας. 

Η απόρριψη της «οικονομικής και δημοσιονομικής ορθοδοξίας» που αποτέλεσε το χαρακτηριστικό του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει ομοιότητες στην ευρωσκεπτικιστική ρητορική και τις πολιτικές προτάσεις των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, γράφουν οι FT.

Παρά τις ανησυχίες, ωστόσο, των κυβερνήσεων και των αγορών, το σενάριο, σύμφωνα με τους FT, που θέλει το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό τα Πέντε Αστέρια, σήμερα φαντάζει ως το πιο πιθανό. Το σενάριο αυτό θέλει μια συμφωνία ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα έχει την κοινοβουλευτική στήριξη των δύο αυτών κομμάτων.

Στους επόμενους 18 έως 24 μήνες, αναφέρεται στο άρθρo ακόμη, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να πατήσει κανείς το κουμπί του πανικού. Οι αγορές αντέδρασαν ήρεμα στα αποτελέσματα της 4ης Μαρτίου κυρίως λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που παρέχει ζωτική υποστήριξη στην Ιταλία και το οποίο βρίσκεται ακόμη εν λειτουργία.

Αλλά όσο αυτό σταδιακά θα αποσύρεται και τα επιτόκια θα ανεβαίνουν οι πιέσεις στην Ιταλία θα αυξάνουν, ιδιαίτερα μια συμμαχία Πέντε Αστέρων – Λέγκας του Βορά σχηματίσει κυβέρνηση και επιδοθεί σε δημοσιονομική επέκταση.

Ωστόσο, όπως σχολιάζεται, «παρά τις αντισυμβατικές τους φιγούρες, ούτε το Κίνημα ούτε η Λέγκα εμφανίζονται τόσο αποφασισμένοι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 να χύσουν το γάλα από της ευρωπαϊκής καρδάρας».

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.