Ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότιμε ταχύτερους των αρχικών εκτιμήσεων ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Πρόθεσε ωστόσο ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω του στόχου του 2%, ενώ αναγνώρισε ότι ο αυξανόμενος εμπορικός προστατευτισμός συνιστά κίνδυνο. «Δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη μας» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο πληθωρισμός υπολογίζεται ότι θα παραμείνει κοντά στο 1,5% για το υπόλοιπο του έτους. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να απέχει από το στόχο καθιστά αναγκαία την διατήρηση της επεκτακτικής νομισματικής πολιτικής. 

Η ΕΚΤ, όπως τόνισε ο κ. Ντράγκι, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, Δεν σχολίασε πάντως περαιτέρω την ανατίμηση του ευρώ και το εάν αυτό αποτελεί απειλή για τις εξαγωγές και την ανάπυξη της Ευρωζώνης. 

Η ΕΚΤ δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της ποσοτικής χαλάρωσης πέρα από τον Σεπτέμβριο, όποτε είναι κανονικά προγραμματισμένο να λήξει, διατηρώντας αμετάβλητη τη δέσμευσή της ότι θα παρατείνει τις αγορές έως ότου διαπιστώσει ότι η πορεία του πληθωρισμού συνάδει με τους στόχους της.

Ο κ. Ντράγκι διαμήνυσε πως η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμα μεγάλο βαθμό νομισματικής βοήθειας προκειμένου να τονωθούν οι υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις.


Tags: