Γράφτηκε από Marina Saoulidou στις

Νέα βιολογική θεραπεία κάνει εφικτή την πλήρη δερματική κάθαρση στους ασθενείς με ψωρίαση

Θεραπευτικό στόχο και όχι μακρινό όνειρο αποτελεί πλέον η πλήρης δερματική κάθαρση και για τους Έλληνες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση χάρη σε μία νέα βιολογική θεραπεία της LEO Pharma που είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2018.

Πρόκειται για την ουσία brodalumab, η οποία και σύμφωνα με σχετικές μελέτες (AMAGINE-2 και AMAGINE-3) φάνηκε ότι έχει τη δυνατότητα να επιτυγχάνει πλήρη δερματική κάθαρση (PASI 100) και μάλιστα σε διάρκεια μόλις 52 εβδομάδων.

Ο δείκτης PASI μετρά τη σοβαρότητα της ερυθρότητας, της πάχυνσης και της απολέπισης του δέρματος σε διαφορετικά σημεία του σώματος, και η βελτίωση σε σχέση με την αρχική τιμή κατά τουλάχιστον 75% (PASI 75) αποτελεί ένδειξη επιτυχίας της θεραπείας.

“Οι νέες θεραπείες όπως το brodalumab δίνουν τη δυνατότητα τόσο στον ασθενή όσο και τον γιατρό να ανεβάσουν τον πήχη των θεραπευτικών προσδοκιών και να καθιστούν πλέον την κατά 100% βελτίωση, την απόλυτη δερματική κάθαρση, έναν ρεαλιστικό θεραπευτικό στόχο” αναφέρει ο καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Διοικητής του Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης της θεραπείας με brodalumab, αξιολογήθηκε επίσης και η επίπτωση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής ανάλογα με το ποσοστό κλινικής βελτίωσης που επιτεύχθηκε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε 12 μόλις εβδομάδες, το 55% των ασθενών που πέτυχε βελτίωση από 75 έως και λιγότερο από 100%, ανέφερε ότι η ψωρίαση δεν είχε πλέον καμία επίδραση στην ποιότητα της ζωής του. Το ποσοστό ανέβηκε σε 80% για τους ασθενείς με πλήρη και απόλυτη δερματική κάθαρση (PASI 100).

«Με τις περισσότερες πρόσφατες μελέτες να επιβεβαιώνουν πως περίπου ένας στους δύο ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση, αισθάνεται συχνά ή διαρκώς ψυχολογική επιβάρυνση, η πλήρης δερματική κάθαρση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της ζωής τους» σημειώνει η κα Μαρίνα  Παπουτσάκη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α’, Α’ Κλινική Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός».

Έχει ενδιαφέρον, επίσης, ότι ο μηχανισμός δράσης της θεραπείας είναι ουσιαστικά αυτός που τη διαφοροποιεί από όλες τις υπόλοιπες. Όπως επισημαίνει άλλωστε ο κ. Παντελής Παναγάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Κρατική Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός»: “Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι δρα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα που διαρκεί, ενώ διαθέτει ένα αντίστοιχα καλό προφίλ ασφάλειας. Έτσι,η θεραπεία παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα ακόμα και στους ασθενείς που έχουν αποτύχει σε κάποια προηγούμενη βιολογική θεραπεία».

Ο ίδιος άλλωστε εξηγεί ότι το “κλειδί” για την αποτελεσματικότητα του brodalumab βρίσκεται στο γεγονός ότι αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό βιολογικό παράγοντα που στοχεύει επιλεκτικά στην υπομονάδα Α του υποδοχέα της ιντερλευκίνης IL-17, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της ψωρίασης, με αποτέλεσμα την ταχεία ομαλοποίηση των φλεγμονωδών δεικτών στο ψωριασικό δέρμα.