Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν θα συμμετέχει τελικά στην επόμενη κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ, μολονότι ο ίδιος θα ήθελε να συνεχίσει στο πόστο του. Μια προδιαγεγραμμένη απόφαση.

Για τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα μέχρι να παραδώσει τα ηνία του υπουργείου στον διάδοχό του. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ενημερώθηκε από τον υπηρεσιακό πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών και μελλοντικό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς καθώς και από την μελλοντική πρόεδρο του SPD Αντρέα Νάλες ότι δεν θα συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση.

Όπως έγραψε ο ίδιος στο twitter, παραμένει φυσικά εκλεγμένος βουλευτής της Bundestag. «Πλέον όμως τελειώνει ο χρόνος κατά τον οποίο αναλάμβανα ηγετικά πόστα για το SPD». Όπως σημειώνει στο μήνυμά του, επί 18 συναπτά έτη υπηρέτησε τη χώρα και το κόμμα του ως ηγετικό στέλεχος. «Ήταν μια ενδιαφέρουσα και πλούσια σε γεγονότα περίοδος, η οποία μου έδωσε ευκαιρίες και εμπειρίες που ξεπέρασαν κατά πολύ όλα εκείνα που τολμούσα να ονειρευτώ ως νέος». Ο Ζ. Γκάμπριελ εύχεται στη νέα κυβέρνηση «από καρδιάς» κάθε επιτυχία στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τόσο η χώρα όσο και η Ευρώπη.

Η αποχώρηση του από το υπουργείου Εξωτερικών ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Ο πρώην πρόεδρος του SPD δεν φέρεται να έχει καλές σχέσεις ούτε με τον υπηρεσιακό πρόεδρο του κόμματος Μάρτιν Σουλτς ούτε και με την μελλοντική πρόεδρο Νάλες.

Ατυχής κριτική

Τον Φεβρουάριο και όταν διαφάνηκε ότι δεν θα παραμείνει στο πόστο του ο Ζ. Γκάμπριελ κατηγόρησε την τότε ηγεσία του SPD υπό τον Μ. Σουλτς ότι αθέτησε το λόγο της, κυρίως σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέλλον του ιδίου. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών και όχι μόνο είχε προκαλέσει το γεγονός ότι είχε καταφερθεί εναντίον του Σουλτς παραπέμποντας σε μια συνομιλία με την κόρη του. «Μη στενοχωριέσαι μπαμπά, τώρα θα έχεις περισσότερο χρόνο για εμάς. Καλύτερα απ΄ το να είσαι με τον άνδρα με τις τρίχες στο πρόσωπο», φέρεται να του είπε η μικρή του κόρη, όπως είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Ο σήμερα 59χρονος διετέλεσε πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας μεταξύ 1999 και 2003. Μεταξύ 2005 και 2009 ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και μεταξύ 2013 και 2017 υπουργός Οικονομίας. Από το 2009 μέχρι και το 2017 κρατούσε τα ηνία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Στις αρχές του περασμένου έτους όμως είχε ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος καγκελάριος παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Μάρτιν Σουλτς. Στη συνέχεια και με αφορμή την υποψηφιότητα του τότε υπ. Εξωτερικών Σταϊνμάγερ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Ζ. Γκάμπριελ ανέλαβε επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου εκτόξευσε και τη δημοτικότητά του. Ως υπουργός Εξωτερικών κατάφερε να βελτιώσει αισθητά το προσωπικό του προφίλ και να αναρριχηθεί στη λίστα των δημοφιλέστερων πολιτικών της χώρας.

Τόσο ως υπουργός Οικονομίας όσο και ως υπουργός Εξωτερικών ο Ζ. Γκάμπριελ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως για την ελληνική κρίση, παίρνοντας μάλιστα συχνά θέση υπέρ της Ελλάδας, γεγονός που τον έφερε σε ανοιχτή σύγκρουση με τον πρώην υπ. Οικονομικών Σόιμπλε. Μόλις τον περασμένο Μάιο είχε ζητήσει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκφράζοντας την ίδια ώρα την αμέριστη αλληλεγγύη του προς τους έλληνες πολίτες για τις θυσίες που αναγκάστηκαν να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια. Στο παρελθόν Γκάμπριελ και Σόιμπλε είχαν ανταλλάξει μάλιστα και δημοσίως πυρά για τους χειρισμούς της ελληνικής υπόθεσης.

Πηγή dw

Tags: