Αντίδραση ΣΦΕΕ στις δηλώσεις του Ξανθού για φαρμακευτική δαπάνη και προϋπολογισμό

Γράφτηκε στις .

Απαντήσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία, δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στον υπουργό Υγείας, κ.Ανδρέα Ξανθό, στις (θριαμβευτικές) επισημάνσεις του κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό για το πεδίο της υγείας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, ο πρόεδρος Ολύμπιος Παπαδημητρίου και το προεδρείο του Συνδέσμου στέκονται στις εξής επισημάνσεις του Ανδρέα Ξανθού:

Το 2018 υπήρξε ενίσχυση κατά 190 εκατομμύρια ευρώ της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο.

Το πρώτο 11μηνο του 2018, 852.000 ανασφάλιστοι συνταγογραφήθηκαν για φάρμακα αξίας 205 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το 2019 υπάρχει παροχή εγγυημένης υγειονομικής φροντίδας για τους ανασφάλιστους – το 1/3 με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα λόγω χαμηλού εισοδήματος.

Υπάρχει, επίσης, μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για ειδικές κατηγορίες χρονίων παθήσεων (ψωρίαση, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) και δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς των συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τη θεραπεία και τις παρενέργειες της.

Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

Για το 2018 ότι:

Για το 2019 αναφέρθηκε:

Ο ΣΦΕΕ θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής:

  1. Η ενίσχυση κατά 190 εκατ. ευρώ της δαπάνης για το Νοσοκομειακό Φάρμακο προέρχεται αποκλειστικά από τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). Η Πολιτεία δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ σε αυτή την ενίσχυση!
  2. Η κάλυψη των ανασφάλιστων με 205 εκατ. ευρώ γίνεται αποκλειστικά με τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή clawback. Η Πολιτεία και πάλι δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακα των ανασφαλίστων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό μέγεθος των χρηματικών επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία κατά το 2018 εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 1,4 δις ευρώ.
  3. Χαιρετίζουμε την εγγυημένη φροντίδα για του ανασφάλιστους για το 2019, καθώς και τη μείωση συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Απουσιάζει παντελώς, όμως, η ενημέρωση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η παροχή αυτή. Δεν ακούσαμε ότι η Πολιτεία θα αυξήσει τη δαπάνη με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και τις προτεραιότητες της κοινωνικής της πολιτικής.
  4. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ύψος αυτών των παροχών, γεγονός που καταστρατηγεί τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα. Είναι αδύνατον και αυτό το βάρος να πέσει πάλι στους ώμους της βιομηχανίας με τη μορφή αυξημένων επιστροφών με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, όπως απειλή για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, και το κυριότερο, κίνδυνο για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους».