Δευτέρα 06.07.2020

Σκρουτζ, ο λαϊκός ήρωας

Ο Francis Underwood στο House of Cards έχει πει για την ισχύ: “Χάνει το χρόνο του που διάλεξε τα χρήματα αντί της ισχύος. Σχεδόν όλοι σ’ αυτή την πόλη κάνουν το ίδιο λάθος. Τα χρήματα είναι η προκατασκευασμένη έπαυλη που αρχίζει να καταρρέει μετά από δέκα χρόνια - ισχύς είναι το παλιό πέτρινο κτίριο που στέκεται για αιώνες. Δεν μπορώ να σεβαστώ κάποιον που δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά.” 

Οι φιλελεύθεροι αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα αυτή τη διαφορά -  μας προβληματίζει πολύ λιγότερο η συγκέντρωση χρήματος απ’ ό,τι η συγκέντρωση εξουσίας. Βεβαίως, αυτά τα δύο συχνά πάνε μαζί. Αν όμως η ισχύς είναι η δυνατότητα να εξαναγκάσεις κάποιον να κάνει κάτι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έκανε, τότε το χρήμα είναι απλά μία τακτική για την απόκτηση της και όχι αυτοσκοπός.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα από την ελληνική οικονομική ζωή. Τις τελευταίες δεκαετίες κάποια καταστήματα λιανικής, λόγω της φήμης, της καλής εξυπηρέτησης πελατών, των πολυεθνικών μετόχων τους και της μεγάλης τους διαφημιστικής δαπάνης, κυριάρχησαν στην ελληνική αγορά. Η δυνατότητα αυτών των αλυσίδων να διαφημίζονται εντατικά στα μέσα ενημέρωσης έδωσε σ’ αυτά μεγάλη ισχύ καθώς σε μεγάλο βαθμό απέκλειαν τους μικρότερους ανταγωνιστές τους από την πρόσβαση στους καταναλωτές. Έτσι, αρκετοί από τους ανταγωνιστές τους αυτούς έκλεισαν, ενώ άλλοι επλήγησαν σοβαρά.

Εδώ λοιπόν είναι που έρχεται η νέα οικονομία: Με την είσοδο του Skroutz.gr, οι μεγάλες εταιρίες απέκτησαν πια υπολογίσιμους ανταγωνιστές. Μικρότεροι παίκτες, χωρίς τη φήμη, τις υποδομές, ή τα διαφημιστικά κονδύλια των “μεγάλων”, μπορούν να διεκδικήσουν πελατεία προσφέροντας καλύτερες τιμές ή καλύτερες υπηρεσίες για τα ίδια προϊόντα που προσφέρουν και οι μεγάλοι. Προσωπικά, την περασμένη εβδομάδα το Skroutz.gr μου γλύτωσε 380 ευρώ στην αγορά μιας ηλεκτρικής συσκευής και έδωσε σε μία εταιρία που δεν γνώριζα προηγουμένως την ευκαιρία να γίνω πελάτης της.

Η επανάσταση του διαδικτύου και της νέας οικονομίας γίνεται με τέτοια μικρά βήματα, των 380 ευρώ. Οι μεγάλοι και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες δεν μπορούν πλέον να αισθάνονται ασφαλείς καθώς οι μικρότεροι ανταγωνιστές τους - μέσω του Skroutz.gr και των άλλων παρόμοιων εφαρμογών - βρίσκονται λίγα μόλις κλικ μακριά από τους δυνητικούς τους πελάτες. Υπό αυτή την έννοια, ο Σκρουτζ του διαδικτύου είναι ένας γνήσιος λαϊκός ήρωας: Γλυτώνει τους αδυνάμους από αχρείαστα έξοδα και μειώνει την ισχύ των δυνατών.

Πηγή Φιλελεύθερος

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.