Κυριακή 15.12.2019

ΕΕ: Απαράδεκτα τα αιτήματα του Μπόρις Τζόνσον

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ευρωπαίοι σχετικά με τα επόμενα βήματα της Βρετανίας, μετά την ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία. Τον κώδωνα κρούει η ΕΕ για τις συνέπειες μιας άτακτης φυγής. Παρακολουθώντας, πάντως, η Ένωση τις εξελίξεις στην βρετανική πολιτική σκηνή πήρε μια γεύση...Μπόρις που θυμίζει κάτι από σκληρό Brexit.

«Τα αιτήματα για τροποποιήσεις στη συμφωνία του διαζυγίου με την ΕΕ που διατύπωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είναι απαράδεκτα και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία» προειδοποίησε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είχε συγκρουστει πριν από λίγες ημέρες με τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, όταν εκείνος τού είπε ότι η συμφωνία που πρότεινε η απελθούσα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν ισχύει πλέον.

«Όπως υπονοεί η μάλλον μαχητική ομιλία του, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση όπου θα δώσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό της «μη συμφωνίας», εν μέρει για να ασκήσει πιέσεις στην ενότητα της ΕΕ των 27», πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Μπόρις Τζόνσον, όπως ανέφερε η εκπρόσωπός του. Αυτή θα είναι η πρώτη επικοινωνία τους αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρωθυπουργός, την Τετάρτη.

«Θα αναλύσουμε κάθε ιδέα του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα που αφορούν την αποχώρηση τα οποία είναι συμβατά με την υπάρχουσα συμφωνία εξόδου και φυσικά είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε την πολιτική διακήρυξη, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», εξηγεί ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας: «Η απουσία συμφωνίας δεν είναι επιλογή της ΕΕ αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια».

«Παρατηρώ πολλές έντονες αντιδράσεις για αυτήν την ομιλία (του Τζόνσον) στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις νέες αντιδράσεις και τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αυτήν την ομιλία», κατέληξε.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.