Τετάρτη 19.02.2020

Κλασσικό παστίτσιο

Γιατί το κλασσικό είναι αλλιώς.

Υλικά

Για τα ζυμαρικά

  • 500γρ. μακαρόνια χοντρά με τρύπα Νο 3
  • 150γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο + 50γρ. επιπλέον
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τον κιμά

  • 800γρ. κιμά ανάμικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό) από ελιά ή ποντίκι
  • 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριo κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100ml κρασί κόκκινο
  • 400γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 100γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη μπεσαμέλ

  • 80γρ. βούτυρο
  • 100γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα, χλιαρό
  • 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 50γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για τον κιμά: Βάζετε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα να κάψει σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε γρήγορα με ξύλινη κουτάλα, κομματιάζοντας τον. Τον καβουρδίζετε για 5-6 λεπτά.

Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνετε το χυμό ντομάτας, το δαφνόφυλλο και την κανέλα. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε 400ml νερό.

Αφήνετε τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μείνει με λιγοστό ζουμάκι. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε την τριμμένη γραβιέρα και τον μαϊντανό και ανακατεύετε καλά.

Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά. Ρίχνετε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα με αβγοδάρτη ή ξύλινη κουτάλα, για να γίνει λείο το μίγμα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε τη μπεσαμέλ για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει καλά.

Αποσύρετε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια ρίχνετε τα χτυπημένα αβγά, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν με το μίγμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη γραβιέρα και το γιαούρτι. Ανακατεύετε καλά.

Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφετε στη συσκευασία τους. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι. Στη συνέχεια, τα ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτετε το αβγό και το κεφαλοτύρι και ανακατεύετε καλά με μία σπάτουλα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Πασπαλίζετε ένα μέτρια βαθύ ταψί με τα 50γρ. κεφαλοτύρι. Αδειάζετε μέσα τα μισά μακαρόνια και τα στρώνετε για να καλύψουν όλη τη βάση. Απλώνετε τη σάλτσα του κιμά και ισιώνετε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Από πάνω στρώνετε τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος καλύπτετε με τη μπεσαμέλ. Ψήνετε το παστίτσιο στο φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η μπεσαμέλ. Το αφήνετε για 15 λεπτά να κρυώσει, για να μη διαλυθεί, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.